Évtizedes maffiaperekben hirdetnek ma ítéletet

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Ma hirdet elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék a Jozef Rohác, Portik Tamás és két társa ellen a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság miatt indult összevont büntetőperben.


A vád szerint a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác elsőrendű vádlott követte el 1996-ban a Cinóber- és 1998-ban a Fenyő-gyilkosságot, valamint ugyancsak 1998-ban a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantást.


A vád tartalmazza azt is, hogy a Cinóber-gyilkosság felbujtója volt az 1990-es évek olajügyeiből ismert Energol Rt. akkori két vezetője Portik Tamás harmadrendű és Ferencsik Attila negyedrendű vádlott, az Aranykéz utcai robbantásra pedig Portik Tamás adott megbízást. A perben bűnsegédlettel vádolnak egy szlovák férfit, aki az ügyészség szerint a Fenyő-gyilkosság helyszínére vitte Jozef Rohácot.

Az összesen hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat miatt az ügyész életfogytiglant kért Portik Tamásra és Jozef Rohácra, ugyanakkor a vádlottak az eljárás során ártatlanságukat hangoztatták, védőik pedig kivétel nélkül felmentést kértek.