Évtizedes harcban győzött Pest megye

Fotó: DPA / ACHIM SCHEIDEMANN

-

A 2021-től kezdődő új uniós költségvetési időszaknak Pest megye már Budapest nélkül vág neki, ez pedig a remények szerint jóval több pénzt hozhat a térségnek.


Tízéves harc eredményeképpen Pest megye győzött, így 1,2 millió itt élő ember mondhatja magát nyertesnek - jelentette ki Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, miután bejelentették: a főváros és az azt körülölelő megyéből álló régió kettéválik. Vitályos Eszter szerint a nyereséget igazolja, hogy 2007 és 2013 között a térségben 350 ezer forint/fő támogatást sikerült elérni, mivel Budapest túl fejlett ahhoz, hogy jelentős mértékű uniós felzárkózási támogatást kapjon. A többi régióban az átlag 930 ezer forint volt.

A győzelem azonban egyelőre csak politikai, hiszen a váltás következményeként Pest megye csak 2021-től juthat több forráshoz. Arról, hogy pontosan milyen előnyökhöz juthat ezáltal a térség, itt írtunk korábban.

A jó ideje tartó viták nyomán az NGM tavaly tavasszal kezdte meg az előkészítő munkát a különválás érdekében, ennek eredményeként született egy olyan tanulmány, amely segített a kormánynak meghozni a támogató döntését - mondta Turóczy László gazdaságfejlesztésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár. Ő is úgy látja: a különválásra azért volt szükség, mert Budapesttel együtt Pest megye túl fejlettnek számít uniós szinten, így alig jut ide európai forrás. Márpedig ha csak Pest megyét nézzük, úgy az országos átlag alatti szinteket látunk - emelte ki Turóczy.

Ennek érdekében csütörtökön formálisan is eljuttatták az EU-hoz azt az NGM és a KSH előkészítette beadványt, amelyben a különválást kezdeményezték.

Pest megye elválása nem befolyásolja Budapest jövőjét - hangsúlyozta Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, ám arról a félelemről már nem beszélt, mely szerint az ide jutó többletforrás az ország más területeitől von el pénzt. Az uniótól érkező pénz mennyisége ugyanis a szétválástól nem fog megnőni, így ha a megyébe több pénz jut, akkor azt más területektől kell elvenni.