Évtizedek óta gyűjtötte fegyvereit a Las Vegas-i tömeggyilkos

Fotó: Getty Images / David Becker

-

A rendőrség továbbra sem érti az indítékot, és elképzelhetőnek tartja, hogy valaki segíthetett beszerezni az arzenált.


A Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetője évtizedeken keresztül kettős életet élt – mondta Joe Lombardo, Clark megye seriffje. A környezetében zárkózott embernek tartott Stephen Paddock régóta fegyvereket és lőszereket vásárolt. "Életének nagy részét valószínűleg soha nem ismerjük és értjük meg teljesen" – mondta Lombardo.

A seriff szerint nehezen hihető, hogy a fegyverarzenált, lőszereket és robbanóanyagokat Paddock egyedül vásárolta volna, elképzelhető, hogy valaki segített neki. Eddig is voltak találgatások arról, hogy Paddock nem az egyedül követte el a tömegmészárlást. A feltételezést arra alapozzák, hogy a 64 éves férfi fizikailag sem volt olyan állapotban, hogy automata fegyvert használjon, és megfelelő előképzettsége sem volt.

Lombardo seriff zavartnak nevezte Paddockot, de nem reagált arra a felvetésre, hogy Paddock gyógyszerek hatása alatt állt volna. A Las Vegas Review-Journal a nevadai gyógyszerellenőrző hivatalra hivatkozva azt írta: a férfi júniusban nagy adag diazepam tablettát vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel, és csak receptre kapható. A gyógyszert felíró Steven Winkler nem kommentálta az információt.

A rendőrség megerősítette, hogy Paddock levelet hagyott hátra a szállodai szobájában, ám ebben nem esett szó öngyilkosságról. A levél tartalmáról a seriff nem kívánt beszélni, és azt mondta, annak ellenére, hogy részletesen eltervezte a tömegmészárlást, az elkövető nagyon kevés nyomot hagyott hátra. Nem ismertek politikai állásfoglalásai, nem szerepelt a közösségi média egyetlen platformján sem. "Még nem sikerült megértenünk, hogy mi lehetett az, ami ezt az embert ilyen erőszakra sarkallta" – mondta Lombardo.

A USA Today szerint a merénylő augusztusban Chicagóban is kivett egy szobát, ráadásul egy olyan szállodában, amely egy zenei fesztivál helyszíne mellett volt. Egyelőre nem tudni, használta-e a szobát, de elképzelhető, hogy Chicagóban is merényletet tervezett. Az NBC szerint Bostonban is szállodát keresett.

A chicagói és a bostoni rendőrség szerint mindkét városban folyik a nyomozás.

Paddock vasárnap éjjel egy countryfesztiválon 59 embert megölt, több mint ötszázat megsebesített. Csütörtökig 317 sebesült hagyhatta el a kórházat, ám 50 áldozat állapota változatlanul válságos és életveszélyes.

A Las Vegas-i vérfürdő után is felélénkült a vita a fegyvertartás szigorításáról. Demokrata politikusok cselekvésre sürgették a törvényhozókat, de Donald Trump elnök szerint ennek egyelőre nem jött el az ideje.