Évszázados határvitát oldott meg India és Banglades

Fotó: AFP / MUNIR UZ ZAMAN

-

Közel hét évtized hontalanság után állampolgárságot kap szombatra virradóra az indiai–bangladesi határvidék mintegy 50 ezer lakója, miután India és Banglades kicserélik egymás közt a vitatott területeiket.


Augusztus 1-jére virradóra ugyanis India a Banglades területén található 111 enklávéját hivatalosan elcseréli a területén található 51 bangladesi földdarabra a két ország között júniusban ratifikált megállapodás értelmében. A több mint 4 ezer kilométer hosszú indiai–bangladesi határt rendező egyezséggel India mintegy 40 négyzetkilométernyi területet vesztett. A két nemzet illetékesei helyi idő szerint péntek éjfél után egy perccel kitűzik saját nemzeti lobogójukat a szóban forgó enklávékon.


Új hazára lelni egy helyben állva

A szerződés által érintett területek lakói maguk dönthettek arról, hogy melyik nemzethez akarnak tartozni. Az Indiában található bangladesi enklávék mind a 14 854 lakója indiai állampolgárságot igényelt, és ugyanígy tettek 979-en a Bangladesben lévő indiai területrészek 39 176 lakója közül.

Mivel az indiai és bangladesi enklávék lakói az ország többi részétől el voltak zárva, nem nagyon tudtak kapcsolatba kerülni a kormányukkal, ahogy az sem velük. Személyazonosságukat igazoló dokumentum hiányában nem utazhattak el, és nem vállalhattak törvényesen munkát az enkláve határain kívül, nem járhattak iskolába, nem vehettek igénybe kórházi ellátást, ahogy nem jutottak ivóvízhez és áramhoz sem. Ezeknek az embereknek a többsége nagyon szegény, és abból él, amit megtermel.Egy gonddal kevesebb

Indiának a mostani fejleménnyel eggyel kevesebb határvitája lett. Pakisztánnal továbbra sem jutott dűlőre Kasmírt illetően, ahogy Kínával sem a Himaláján keresztül húzódó határvonallal kapcsolatban. Újdelhi ezenkívül Nepállal és a Maldív-szigetekkel sem zárta még le területi vitáját.

„Nagyon szokatlan, hogy egy ilyen jelentős földcsere teljesen vérontás nélkül megy végbe” – mondta Diptiman Szengupta, aki aktivistaként az enklávék cseréjéért küzdött.

„Most az a feladat, hogy „a dakkai és az újdelhi kormány elkezdje az eddig elhanyagolt területrészek fejlesztését – mondta Anukul Roj, a Kuhlibari nevű enkláve vezetője. – Ez a küzdelmünk következő szakasza” – tette hozzá.

Az India és Banglades közötti területi viták az 1713-as évre vezethetők vissza, amikor a helyi bengáli uralkodók a mogulokkal aláírtak egy szerződést, amelynek alapján a felek enklávékat hoztak létre az ellenséges területen. Amikor a britek 1947-ben visszavonultak az indiai szubkontinensről, megoldatlanul hagyták a problémát. Az 1971-ben függetlenné vált Banglades és India már 1974-ben megegyezett az enklávék cseréjéről, de aztán évtizedeken keresztül nem történt semmilyen előrelépés az ügyben. Végül idén június elején ratifikálta Újdelhi és Dakka a határszerződést.