Évi 200 milliárdba kerülhetnek a brókerbotrányok a pénzügyi szektornak

-

A brókerbotrányokkal kapcsolatos kárrendezés a pénzügyi szektornak évi 20 milliárd forintba kerülhet 6-8 évig, nem számítva a speciális Quaestor-alap bevás befizetés feletti feltöltését - közölte a Heti Válasszal Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.


A hetilap csütörtökön megjelent számának adott interjújában a jegybanki szakember elmondta, hogy a kárrendezésre az OBA-nak és a Bevának 200 milliárd forint körüli összeget kell előteremtenie, illetve a kimerült alapoknak 110 milliárd forintra lesz szükségük a normál feltöltöttségi szint eléréséhez.


A teljes 300 milliárdos összeget a tagoktól, illetve a felszámolt cégek vagyonából teremthetik elő - mondta a szakember. Mindkét alapnak van lehetősége díjbevételének növelésére. A Beva jelenleg a biztosított összeg 0,45 ezrelékét kitevő díjat szed, ami 3 ezrelékig növelhető, míg az OBA 1,2 ezreléket, ami 2 ezrelékre emelhető. Ugyanakkor akár rendkívüli éves befizetést is elrendelhetnek az éves díj 100 százalékáig - jegyezte meg Nagy Márton.

Emlékeztetett arra, hogy az MNB azt javasolja, hogy a Beva esetében 20 ezerről 100 ezer euróra emelkedjen a kártérítés maximális összege. A jegybank összeolvasztaná a két alap vagyonát kezelő szervezetet.

Nagy Márton kitért arra is, hogy a pénzügyi rendszer árfolyamkockázatának kiküszöbölése érdekében forintosítani kellene a devizaalapú autóvásárlási hiteleket. A devizás személyi kölcsönökkel együtt 500 milliárdos hitelállományról van szó, közel 290 ezer szerződéshez kapcsolódóan - közölte a szakember.