Évi 135 milliót fizet a magyar állam a bóvlibesorolásért

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-


A magyar állam idén és jövőre is valamivel több mint 135 millió forintot költ arra, hogy elvégezzék Magyarország adósságbesorolását a nagy nemzetközi hitelminősítők, amelyek jelenleg egyaránt befektetésre nem ajánlott kategóriában tartják hazánkat - írta a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlésére hivatkozva.

A lap ismertetése szerint az állam a Moody's Investors Service-nek százezer eurót, vagyis 31 és fél millió forintot, a Fitch Ratingsnek valamivel kevesebbet fizet angol fontban, míg a legköltségesebb felülvizsgálatot a Standard & Poor's készíti, nekik 230 ezer eurót, majdnem 72 és fél millió forintot fizet évente az állam. A jövő évi költségvetésben a 2015. évivel megegyező összeget különített el az NGM. A tárca közlése szerint ez az előirányzat felülről nyitott, így akár növekedhet is az erre kifizetett összeg nagysága.

Jelenleg mind a három minősítőnél egy fokkal a befektetésre ajánlott szint alatt, úgynevezett bóvli kategóriában van Magyarország besorolása, két cégnél stabil kilátásokkal, egyedül a Fitchnél vannak pozitív kilátásaink. A hitelminősítőket többször kritizálta a kormány, és több hazai és londoni elemzőház is indokolatlannak tartja a magyar besorolást látva a gazdaság teljesítményét.

Az NGM szerint a piac valójában már beárazta a felminősítést, ezt támasztja alá a magyar állam finanszírozási költségeinek csökkenése. A hazai állampapírok iránt változatlanul nagy a kereslet, a legrövidebb futamidőknél már fél százalék alatti hozamon is elviszik a felkínált mennyiséget. A felminősítésből várható hozamcsökkenés jelentős része az NGM szerint ezért már bekövetkezett.