Évekkel a gyilkosságsorozat után kaphatnak kártérítést az áldozatok

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

-

Péntekig tesz javaslatot a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak kárenyhítésére a munkával megbízott Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület. Balog Zoltán miniszter még augusztusban jelentette be a kártérítést, akkor azt mondta, van rá esély, hogy még év végéig (2013) megkapják a pénzt az érintettek. A szükséges kormánydöntések viszont csúsztak. A tatárszentgyörgyi támadás, amelyben egy ötéves kisfiú is meghalt, öt évvel ezelőtt ezen a napon történt.


A romagyilkosságok ügyében zajló per elsőfokú döntése után jelentette be Balog Zoltán miniszter, hogy miután az állam is hibázott, kártérítést kapnak az áldozatok, illetve hozzátartozóik. Az augusztusi bejelentésben összeget még nem mondott, csak hogy „tisztességes kártérítésre számíthatnak.” Balog azt ígérte, szeptemberben leülnek tárgyalni az érintett családokkal.

- -

Bár Balog Zoltán augusztusban azt mondta, van esély arra, hogy év végéig a kormány lezárja az ügyet, akkor csak az induláshoz szükséges kormányrendelet jelent meg. Ebben rögzítették, hogy egy civil szervezetet bíznak meg azzal, döntse el, ki számít áldozatnak, vegye fel az érintettekkel a kapcsolatot, és tegyen javaslatot a kártérítés összegére. A kormányrendelet azt is rögzítette, hogy az állam akkor fizet, ha az érintettek lemondanak további követeléseikről.

A PM-es Szabó Tímea januárban érdeklődött, „miért tétlenkedik az Emmi a romagyilkosságok áldozatainak megsegítésében”. A miniszter nevében válaszoló Doncsev András államtitkár azt írta, a kormány novemberben tárgyalta a kártérítésről szóló előterjesztést, de sok kérdést még tisztázni kellett, ezért született meg csak év végén a rendelet. A pénz kifizetésére egyébként nem volt határidő – írta Doncsev. Hozzátette, hogy az állam már eddig is több millió forintos segítséget adott az áldozatok hozzátartozóinak.

Bűnügy - Támadás romák ellen Kislétán, romagyilkosság

Február elején megírtuk, kártalanítás helyett az áldozatok adataival pingpongoznak. A támadássorozatban érintett családokkal kapcsolatban álló jogvédők nem értik, miért kellett egy külső szervezetet bevonni a kárenyhítésbe. A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület pár hete még azzal küzdött, hogyan találja meg az érintett családokat. Az üggyel régóta foglalkozó jogvédők ezt a problémát sem értették, hiszen ők napi kapcsolatban vannak az áldozatokkal.

A 2008–2009-es, romák elleni gyilkosságsorozatban hat ember, köztük egy ötéves kisfiú meghalt, öten megsérültek. A rendőrség kezdetben nem összefüggő esetekként kezelte a támadásokat, komoly szakmai hibák is előfordultak: az első helyszínen például összejárkálták a nyomokat, elektromos meghibásodásra gyanakodtak.

Sok kérdés még tisztázatlan: az egyik elítélt például kapcsolatban volt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat egy emberével, de csak a fegyverbeszerzések idejéig.

- - A feltételezett elkövetőket 2009-ben fogták el. A Budapest Környéki Törvényszék augusztus elején első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése 13 év fegyház.