Évekig tartó menekültválságra készül a kormány

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Közös európai megoldásra egyelőre semmilyen remény nem látszik, az EU egyedül hagyja a kelet-európai országokat, a megoldástervezeteik reménytelenek – nagyjából így lehetne összefoglalni a magyar kormány álláspontját. A válság próbára teheti a hagyományosan erős kapcsolatokat Németország és a közép-európai térség államai között.


Évekig tartani fog még a menekültválság, sőt, a helyzet a mostaninál is rosszabb lehet, mert akár Libanon is bedőlhet, vagy összeomolhat Bassár el-Asszad szír elnök maradék hatalma – erről beszélt egy kormányzati háttérember lapunknak. Forrásunk szerint a kormánynak erre a helyzetre kell felkészülnie, mégpedig úgy, hogy közben egyelőre semmilyen közös európai megoldás nem körvonalazódik, magyar részről pedig továbbra is rossz döntésnek tartják, hogy a német kormány bejelentette: minden szír menekült automatikusan megkapja a menekültstátuszt.

„Ez egy tisztán belpolitikai lépés volt Merkel részéről, amit azért tett, mert a szociáldemokrata koalíciós partner és a német sajtó is egyre komolyabb nyomást gyakorolt rá a menekültekkel szembeni szélsőjobbos támadások miatt. Fel kellett mutatnia valami pozitívat, de ennek például a CSU (a CDU testvérpártja, kormányzati koalíciós partnere) már egyáltalán nem örült, és nem is lesz sokáig fenntartható ez a gyakorlat, mi legalábbis erre számítunk” – mondta forrásunk.


Nem értik

Magyar részről egyelőre nehezen tudják értelmezni a német álláspontot, miszerint fogadnak minden szírt, de legyenek érvényes úti okmányaik – a legtöbb menekültnek ugyanis egyáltalán nincsenek. A német álláspontot teljesen az sem tette tisztává, hogy Angela Merkel később „félreértésről” beszélt saját bejelentésével kapcsolatban, majd azt mondta, nagyra értékelik, hogy a magyar kormány betartatja a vonatkozó uniós szabályokat, és regisztrálja, nem engedi tovább azokat a menekülteket, akiknek nincsenek érvényes papírjaik. Végül a spanyol kormányfővel folytatott találkozója után már úgy nyilatkozott, közös megoldás kell, ami alól senki nem vonhatja ki magát.

„Egyelőre nem kaptunk bővebb tájékoztatást annál, mint ami a sajtóban megjelent, nem mondták, mire is készülnek pontosan, mi pedig nem tehetünk mást, mint hogy betartjuk a vonatkozó uniós jogszabályokat, vagyis érvényes okmányok, regisztráció, ujjlenyomat nélkül nem engedünk embereket utazni” – mondta egy másik, külügyes forrásunk.

Az ügyben érdeklődtünk a budapesti német nagykövetségen is, de mi sem kaptunk bővebb tájékoztatást, és interjúkérelmünket is elutasították, szerdára azonban megjelent egy közlemény a német nagykövetség honlapján, ami felhívja a figyelmet, hogy a Dublin III. egyezmény továbbra is érvényben van, a menekültügyi eljárást az első uniós országban kell lefolytatni.


Menekültek a Bécsbe tartó vonaton a Keletiben: lesz kvótarendszer?


Rövid távon nem hoz jelentős változást a német lépés, később azonban még okozhat problémát Magyarországnak – külügyes forrásunk így fogalmazta meg röviden a magyar kormány dilemmáit. Informátorunk szerint a „terepen dolgozók” tapasztalatai azt mutatják, hogy a hozzánk érkező és magukat szírnek valló menekültek legalább feléről utólag kiderül, hogy máshonnan származik, és csak azért mondta magát szírnek, hogy nagyobb legyen az esélye menekültkérelme pozitív elbírálására.

A menekültek reményeinek az ad alapot, hogy a legnagyobb arányban valóban a szír állampolgárok kérelmeit fogadják be, nem csak Magyarországon, más európai államokban is.

„Mi ezt már tudjuk, a németek még nem. Idén 800 ezer menekülttel számolnak, nagyságrendileg bő 40 százalékuk, 350 ezren vallják magukat szíriainak. Ha a tapasztalatokból indulunk ki, akkor ennek fele valójában nem az, és ez előbb-utóbb ki fog derülni. Akkor pedig a németek nyugodtan mondhatják majd, hogy rájuk természetesen továbbra is vonatkozik a Dublin III., és visszaküldhetik őket oda, ahol először léptek az EU területére: vagyis hozzánk” – mondta forrásunk.


Törés?

Magyar részről arra sem számítanak, hogy az osztrák hatóságok magatartása megváltozik a német döntés nyomán, vagyis úgy számolnak, Ausztria továbbra is igyekszik majd feltartóztatni a menekülteket még a határai előtt, akár úgy, hogy a magyar oldalon leszállítják a menekülőket a vonatokról, akár úgy, hogy segítséget nyújtanak a magyar hatóságoknak a szerb–magyar határon.


A V4-ek Donald Tuskkal: nehéz eset


A menekültválság közben egyre inkább politikai válsággá is válik az EU-ban, aminek egyik következménye lehet Németország és Ausztria, valamint a velük hagyományosan nagyon szoros és jó kapcsolatot ápoló Visegrádi négyek közti viszony megroppanása: Berlin és Bécs ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az EU tagállamai kvótarendszer alapján fogadjanak be menekülteket, a V4-ek azonban egységesen elutasítják ezt, olyannyira, hogy Robert Fico szlovák kormányfő válságtanácskozásra hívta kollégáit az ügyben péntekre.

„Ez lassan már nem csak a menekültekről szól, hanem Németország és az újabb tagállamok viszonyáról is” – mondta a VS.hu-nak egy V4-es ország diplomatája, és nézetét osztják a magyar kormányban is, de bíznak abban, hogy komolyabb törés nem következik be.

Igaz, ezt Budapesten egyelőre csak a cikkünk elején már említett vélekedésre építik, miszerint „Merkel előbb-utóbb meggondolja magát”, miközben osztrák forrásból azt mondták lapunknak, hogy mind Bécsben, mind Berlinben elkötelezettek a kvótarendszer mellett, és abban bíznak, hogy a javaslat végül átmegy az uniós csúcson is, mivel más jelentős tagállamok, Franciaország (amellyel szintén vitába keveredett a magyar kormány a francia külügyminiszter éles bírálata miatt) és Olaszország is támogatja.

Magyar részről viszont úgy látják, olyan jelentős a megosztottság a kérdésben a tagállamok között, hogy nem bíznak abban, hogy a szeptember közepén várható uniós csúcson megoldás születik.