Évek óta nem látott tömeg tüntetett Isztambulban

Fotó: MTI/EPA / Tolga Bozoglu

-

Erdogan elnök szerint terroristákat támogat az ellenzék.


Több százezren tüntettek Isztambulban. Az ellenzéki gyűlés Köztársasági Néppártot (CHP) vezető Kemal Kilicdaroglu több mint háromhetes, Igazságmenet elnevezésű kampányának záróeseménye volt. A 68 éves Kilicdaroglu június 15-én gyalog indult el a fővárosból, Ankarából a 425 kilométerre lévő Isztambulba. A megmozdulással pártja képviselőjének bebörtönzése ellen tiltakozik.

"Meneteltünk az igazságosságért, meneteltünk az elnyomottak jogaiért, meneteltünk a bebörtönzött törvényhozókért, meneteltünk a rács mögött ülő újságírókért, meneteltünk az állásukból elbocsátott egyetemi oktatókért" – mondta Kilicdaroglu a börtön közelében, ahol a CHP képviselője, Enis Berberoglu büntetését tölti. A törvényhozót 25 évre ítélték, mert a vád szerint államtitkokat osztott meg a Cumhuriyet napilappal.

"Azért meneteltünk, mert ellenezzük, hogy egyetlen ember kormányozzon" – folytatta Kilicdaroglu. "Azért meneteltünk, mert az igazságszolgáltatás a végrehajtó hatalom kiszolgálója."

Recep Tayyip Erdogan elnök szerint menetelésével Kilicdaroglu terroristákat támogat. A program békés jellege miatt azonban a kormány eddig nem avatkozott be. A megmozdulás nagy sajtóvisszhangot kapott: miközben a kormánypárti lapok "az áruló meneteléséről" cikkeztek, ellenzéki tárcaírók ódákat zengtek Kilicdarogluról.

A rendezvényt tizenötezer rendőr biztosította Vasip Sahin, Isztambul kormányzója szerint. Binali Yildirim török kormányfő felszólította a CHP-t, hogy a nagygyűlés után küldje haza híveit.

A példátlan kezdeményezés volt az eddigi legnagyobb ellenzéki megmozdulás a 2013-as tüntetések óta.