Eva Carneiro először szólalt meg az „ápolás-botrány” óta

Fotó: AFP / IAN KINGTON

-

A Chelsea-t otthagyó portugál doktornő szerint az angol szövetség már máskor is szemet hunyt a szexista zaklatások fölött. Mourinho felmentésén megdöbbent.


Az ominózus augusztusi Swansea-Chelsea mérkőzésen kitört „ápolás-botrány” után körön kívülre került, majd a londoni klubtól távozó Eva Carneiro először szólalt meg az ügyben, azt követően, hogy az angol szövetség (FA) felmentette a Chelsea menedzserét, José Mourinhót a szexista inzultus vádja alól.

A portugál doktornő szerint nem csupán most végzett felületes munkát az FA, de egy tavalyi esetben sem tette meg a szükséges lépéseket.

„Megdöbbentő volt látni, hogy az augusztus 8-i eseményeket az FA tulajdonképpen a sajtón keresztül vizsgálta ki – idézi Carneiro közleményét a Guardian című brit lap. – Az én álláspontomat senki sem hallgatta meg a történtekről. Csodálkozom, hogy vajon tényleg ez volt az egyetlen formális vizsgálat az ügyben, és ahol az esetben érintett személyek által szolgáltatott bizonyítékokat meg sem nézték. Egyes bizonyítékok semmibe vétele pedig már előrevetítette a végső döntést.”


Eden Hazard ápolása Eva Carneiro állásába került


A doktornő azt is leírta, hogy az előző szezonban a West Ham United elleni idegenbeli mérkőzésben is folyamatosan szexista bekiabálások célpontja volt, és az FA akkor is tétlen maradt.

„Az ehhez hasonló esetek, és futballt irányítók támogatásának hiánya nagyon nehézzé teszi a nők helyzetét a labdarúgásban.”

Az FA azzal védekezik, hogy ugyan valóban nem hallgatták meg Carneiro kisasszonyt, azonban a szóban forgó Swansea elleni mérkőzés után a szövetség munkatársai felvették a kapcsolatot az ügyvédjeivel, és jelezték, hogy benyújthatják a bizonyítékaikat az ügyben – ami nem történt meg.

Ugyanakkor Heather Rabbatts, az FA vizsgálóbizottságának egyik független tagja is élesen kritizálta a testületet.

„Egy elismert orvost, aki a szakma csúcsán dolgozott a profi futballban, megaláznak, megszégyenítenek, verbálisan zaklatnak, és mégis egyedül ő viseli a következményeket. Az eset fontos kérdéseket vet föl, amivel a klubnak, a ligának, a szövetségnek, a profi játékosok szervezetének (PFLA) és a menedzserek szervezetének (LMA) is foglalkoznia kell.”

A nyilatkozattal szembesítették José Mourinhót is a rendes heti sajtókonferencián, ő azonban kitért a válasz elől.

„Az elmúlt két hónapban nem szólaltam meg ebben az ügyben, ehhez tartom magam ezúttal is. Egy napon majd megszólalok, de azt a napot én fogom megválasztani” – mondta a menedzser.