Év végére vízummentességet kaphatnak az ukránok

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Az EU-ukrán csúcstalálkozó résztvevői remélik, hogy még az év vége előtt megszülethet a végleges döntés a vízummentesség megadásáról Ukrajnának. Petro Porosenko az Oroszországgal szembeni EU-szankciók meghosszabbításáért szállt síkra, és közölte, hogy nem vár számottevő változást az USA Ukrajnát az orosz beavatkozással szemben támogató politikájában.


Az EU-ukrán csúcs résztvevői arra számítanak, hogy még az év vége előtt elhárul az akadály 45 millió ukrán állampolgár Európai Unióba történő vízummentes beutazása előtt – jelentette a Bruxinfo. Petro Porosenko és vendéglátói a csütörtökön Brüsszelben tartott csúcstalálkozón elégedetten állapították meg, hogy Ukrajna elvégezte a házi feladatát és joggal várja munkájának díjazását.
Az ukrán vízumliberalizáció útjában már csak egy akadály tornyosul, aminek elhárítása az uniós tagállamok és az Európai Parlament kezében van. A két intézménynek még dűlőre kell jutnia arról a jogszabály-tervezetről, aminek értelmében kivételes helyzetekben – például harmadik országok állampolgárainak tömeges beutazása esetén – az EU egy vészfék meghúzásával felfüggeszthetné a vízummentességet.
Petro Porosenko ukrán elnök a csúcstalálkozót követően úgy vélte, hogy információi szerint stilisztikai és technikai problémák hátráltatják most már csak a megállapodást, amit reményei szerint év végéig tisztázhatnak. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke is hasonlóan vélekedett, miközben Donald Tusk visszafogottan derűlátónak mondta magát a vészfék év vége előtti elfogadását illetően.
Tusk közölte, hogy a december 15-16-án esedékes EU-csúcson végleges megoldást vár az EU-ukrán társulási szerződés, illetve a mély- és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálásának nyitott kérdésében.

Emlékeztetőül: az ideiglenes jelleggel 2016. január 1. óta hatályba léptetett megállapodás uniós ratifikálását megzavarta az áprilisi holland nem ügydöntő referendum, ami a ratifikáció ellen foglalt állást. Az EiT elnöke szerint intenzív egyeztetések folynak a felek között egy olyan megoldásról, amelynek birtokában Hollandia is megerősítheti a megállapodást, anélkül, hogy annak szövege és tartalma változna, és újra kellene ratifikálni a szöveget minden tagállamban.
„A ratifikáció további halogatása nem érdeke sem Európának, sem Ukrajnának. Meg kellene állítanunk a populista tendenciákat” - szögezte le az ukrán elnök, aki szerint a szabadkereskedelmi egyezmény év eleji alkalmazása óta 5 százalékkal növekedett a kétoldalú áruforgalom.
Porosenko felhívta az EU-t, hogy semmiképpen se törölje el a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat, mielőtt az oroszok maradéktalanul eleget nem tesznek a minszki megállapodásban foglaltaknak.
Donald Tusk reményét fejezte ki, hogy a szankciók meghosszabbításáról még az Európai Tanács december közepi ülése előtt megszületik a döntés.
Egy újságírói kérdésre válaszolva Porosenko megemlítette, hogy a napokban telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal, megválasztott amerikai elnökkel, aki maga hozta szóba a Krím elcsatolását és a kelet-ukrajnai helyzetet. „Nem számítunk semmilyen számottevő változásra az Ukrajna felé megnyilvánuló amerikai támogatásban” - jelentette ki az ukrán elnök.