Eusebio csatlakozik Portugália történetének legjelentősebb alakjaihoz

Forrás: Wikipédia/Alegna13/CC BY-SA 3.0

-

A portugál labdarúgás tavaly elhunyt legendás alakjának hamvait a Portugál Nemzeti Pantheonba szállítják.


A Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben nyugvó legendás játékos, Eusebio, a múlt év januárjában, 71 éves korában hunyt el, most földi maradványait a Portugál Nemzeti Pantheonba szállítják. Az ünnepségen részt vesz az államfő, Aníbal Cavaco Silva és a miniszterelnök, Pedro Passos Coelho is.


Eusébio – teljes nevén Eusébio da Silva Ferreira – 1942-ben született az egykori portugál gyarmat, Mozambik fővárosában, Maputóban. Játékos-pályafutása egyik legnagyobb sikerét 1965-ben aratta, amikor kiérdemelte az Aranylabdát, a legjobb európai futballistát megillető elismerést. A portugál válogatottal, amelynek színeiben 64 meccsen 41 gólt jegyzett, 1966-ban a harmadik helyen végzett az angliai világbajnokságon, amelynek gólkirálya lett kilenc góllal.

A Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5-3-as győzelemhez. A rendkívül gyors és technikás támadó 745 mérkőzésen 733 gólt szerzett pályafutása során.


Eusebio a 66-os angliai vébén