Eurovíziós Dalfesztivál: Ausztrália is ott lesz

Fotó: Hai Linh Truong (CC-BY 2.0) / Hai Linh Truong (CC-BY 2.0)

-

Ausztrália régi álma válik valóra azzal, hogy részt vehet az Eurovíziós Dalfesztivál idei második elődöntőjében. De nem versenyzőként.


Az ausztrálok imádják az Eurovíziós Dalfesztivált, az ABBA 1974-es győzelme óta mindig izgatottan várják a megmérettetést. Hosszú ideje tartó rajongásukat értékelték a szervezők: a május nyolcadikai elődöntőben Ausztrália is részt vesz, méghozzá központi szereplőként.

„Ausztrália a második elődöntőben vesz majd rész. Régóta kérték, hogy versenyezhessenek, mert annyira szeretik az Eurovíziós Dalfesztivált. Úgyhogy idén megadtuk az engedélyt, hogy színpadra léphessenek és megmutassák, mit is tudnak”
mondta az idei, koppenhágai műsor szerkesztője, Mikke Bech. Viszont Ausztrália természetesen nem versenyzőként fog fellépni, hanem a második elődöntő azon szakaszában, amikor az eredményekre vár a publikum. Európa peremvidékei ugyanakkor rendszeres résztvevői a versenynek, Izrael, Azerbajdzsán, Grúzia vagy akár Örményország előadói is fel szoktak lépni. 2005-ben Libanon is szerepelni szeretett volna, de végül nem jött össze nekik.