Europol: Hétfőn még több áldozata lehet a zsarolóvírusnak

Forrás: VSC

-

Még nem tudják, ki állhat a támadás hátterében – mondta az Europol igazgatója. A londoni kormány szerint milliárdokat költenek védekezésre, és az atomfegyverek biztonságban vannak.


A WannaCry zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet, ha az emberek hétfőn visszatérnek munkába – mondta az Europol vezetője. Rob Wainwright szerint a támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, és a fertőzés automatikusan továbbterjedt.

"Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa" – mondta az Europol igazgatója. "Növekvő fenyegetéssel állunk szemben." Wainwright szerint "a számok egyre emelkednek, és aggódom, hova lyukadunk ki hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják gépeiket."

Az autógyárak, kórházak, boltok, vasúttársaságok és iskolák informatikai rendszereit is megbénító vírus terjedése lassult ugyan, de félő, hogy szusszanásnyinál nem lesz hosszabb a szünet.

Wainwright szerint sem az Europol, sem más ügynökségek nem sejtik, ki állhat a támadás mögött, de abból indulnak ki, hogy bűnözőről van szó. "Bizonyos összegeket követelnek, ebben az esetben viszonylag alacsony összegekről van szó: 300 dollárról (körülbelül 85 ezer forintról), amely 600 dollárra (170 ezer forintra) emelkedik, ha nem fizetsz három napon belül." Az igazgató szerint "kevesen fizettek eddig, így nem valószínű, hogy a bűnszövetkezetek nagyot kaszáltak volna".

Az Europol aggódik az érzékeny adatokkal dolgozó egészségügy számítástechnikai rendszereinek biztonságáért, de nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány eleget költ-e erre a célra.


XP is fut

London milliárdokat költ a kibertámadások elleni védekezésre – mondta a védelmi miniszter. Sir Michael Fallon szerint az alig több mint egy éve elvégzett átfogó biztonsági felülvizsgálat keretében a kibertámadásokat a nemzetbiztonságot fenyegető legnagyobb veszélyforrások közé sorolta, és 1,9 milliárd fontot (700 milliárd forintot) különített el az ilyen támadások elleni védelem megerősítésére a londoni kormány.

A védelmi miniszter szerint a keretből jelentős összeget fordítanak az állami egészségügyi szolgálat, az NHS informatikai védelmére. Szerinte a hétvégi kibertámadás "nem kifejezetten" az NHS ellen irányult, mert érintette a Nissan autóipari csoport nagy-britanniai részlegét is, és világszerte más intézményeket is.

A globális kibertámadási hullám első célpontjai között volt az NHS, informatikai és távközlési rendszerei 46 angliai és skóciai körzetben hosszú órákra leálltak. Több kórházban csak a sürgősségi eseteket fogadták, és előre tervezett műtéteket kellett elhalasztani, mert hozzáférhetetlenné váltak a páciensek adatai. Amber Rudd belügyminiszter szombat este jelentette be, hogy az NHS informatikai rendszereinek működése jórészt helyreállt.

Fallon szerint a kormány folyamatosan ösztönzi az NHS-t informatikai hálózatának erősítésére, például arra, cserélje le az elavult Windows XP-t. A miniszter szerint már csak a brit NHS-körzetek 5 százaléka használja a rendszert.

A védelmi miniszter nem mondta meg, hogy a brit nukleáris csapásmérő kapacitást hordozó tengeralattjáró-flotta is még mindig a Windows XP-t használja-e. Fallon szerint London "nyilvánvaló biztonsági okokból" soha nem kommentálja az atomtengeralattjáró-flotta működéséről szóló értesüléseket, ám teljes bizonyossággal kijelentheti, hogy a Vanguard osztályú tengeralattjárók biztonságban vannak, mivel rendszereik elszigetelten működnek. "Nukleáris elrettentő kapacitásunk teljes mértékben védett" – mondta Fallon.

A brit atomfegyvereket négy tengeralattjáró hordozza, ezek közül legalább egy járőrözik a világ tengerein. London soha nem fedi fel, hogy a flotta őrjáratozó tagja merre jár.