"Európát dühíti 2010 óta" címmel írt portrét Orbánról a BBC

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-


A brit közszolgálati média a magyar menekültügyi tudósításai apropóján portrét közölt Orbán Viktorról. A "Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke: Európát dühíti 2010 óta" című írás szerint Orbán mostani, menekültügyi ellenszegülése Európának nem jelent meglepetést, régóta idegesíti külföldi kollégáit egyebek mellett oroszbarátságával, megosztó belpolitikájával. (A cím az angol antagonizing igét használja, ami jelenthet ellenszegülést, szembenállást is, de a cikk későbbi szóhasználata inkább a dühítő jelentést igazolja.)


A BBC azt írja, annak ellenére, hogy a kommunizmus bukása óta ez az ország legerősebb kormánya, Orbán demokratikus és gazdasági felhatalmazása is megkérdőjeleződött.


A cikk végigveszi Orbán életrajzát egészen 1989-től, megemlítve, hogy "kis magyar faluban született", hogy a brit liberális politikai filozófiát tanulmányozta Oxfordban, és hogy "Futballrajongó és -játékos (FC Felcsút)".

Az írás szerint az ellenzéki Orbánt populistának tartották az elemzők, olyannyira, hogy 2007-ben az Economist című lap neki ítélte a "zsigeri politizálás" díját "a cinikus populizmusa és misztikusan autoriter, szocialista jellegű politikájáért".

A portré végigveszi Orbán lépéseit 2010-től, megemlíti a választási törvényt, a nyugdíj-átalakítást, a hitelminősítők bóvli osztályzatát, a jegybanktörvényt, Paks II-t, és ír a Jobbik erősödéséről is.