Európának rettentő nehéz lesz ezzel megbirkóznia

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Felboríthatja a befogadó országok demográfiáját, hogy az Európába érkező menekültek túlnyomó része fiatal férfi – írja több vezető nyugati lap is. Ezzel a nők helyzetének javítására tett több évtizedes intézkedések kerülhetnek veszélybe.


Bár majdnem közröhej tárgya lett Justin Trudeau kanadai kormányfő, amikor tavaly novemberben bejelentette, országa a fiatal menekült férfiak közül csak a melegeket, transzneműeket fogadja be, a befolyásos Politico című amerikai lap most mégis pozitív példaként emlegeti az intézkedést. (Kanada 2016-tól csak nőket, teljes családokat és kísérővel érkező gyerekeket fogad.)

A lap Európa férfibaja című írásában ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy hosszabb távon roppant önveszélyes gyakorlatot folytatnak a menekülteket jelenleg nagy számban befogadó országok – elsősorban Németország, és Svédország. A kontinensre érkezők nagy része ugyanis fiatal férfi, ez pedig a Politico szerzői szerint hosszabb távon káros társadalmi, demográfiai folyamatokhoz vezet majd.


Kétharmad

A lap a szilveszteri kölni, hamburgi tömeges szexuális zaklatásokat hozza fel példaként, melyek elkövetőinek többsége az eddigi adatok szerint közel-keleti vagy észak-afrikai származású menekült, illetve bevándorló volt. Az ügy komoly politikai válságot okozott Angela Merkel és a CDU számára, a vezető kormánypártot azóta jobbról és balról is keményen támadják, nem véletlen, hogy a német kormány nemrég olyan intézkedést hozott, amelynek értelmében az erőszakos cselekményekért elítélt menekülteket azonnal ki lehet utasítani az országból.


Legtöbbjük fiatal férfi


A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (IOM) szerint az Olaszországba, Görögországba érkező nagykorú menedékkérők éppen kétharmada férfi. Ez abból a szempontból nem meglepetés, hogy legtöbbször a fiatal, középkorú férfiak tudnak a legkönnyebben elmenekülni a háborús konfliktusokból, ráadásul akár lehetséges katonaként, akár ellenségként ők bármely fegyveres konfliktus résztvevőinek első számú célpontjai. Ezenkívül a legtöbbször azt a stratégiát követik a menekülők, hogy először a család felnőtt férfitagjai mennek el, és próbálnak megtelepedni egy másik országban, majd utána követik őket a többiek, ha tudják.

A Politico szerint így elsőre nem is biztos, hogy feltűnik, milyen kockázatokat hordoz magában ez a tendencia. Más adatokból azonban az is kitűnik, hogy a menekültek ötöde 18 évesnél fiatalabb, akiknek – az IOM becslése szerint – 90 százaléka kísérő nélküli gyermek- vagy fiatalkorú. Ők a legtöbb országban szinte automatikusan megkapják a menekültstátuszt emiatt.

A Politico ezután a svéd migrációs statisztikákat elemzi. Mint a lap megjegyzi, Svédország közli a legtöbb adatot a menekültekről. A svéd hatóságok által regisztrált menedékkérők 71 százaléka volt férfi, 21 százaléknyian kísérő nélküli kiskorúak.


Felborult arányok

Érdekes különbség van a kísérővel vagy anélkül érkező fiatalkorúak nemek szerinti megoszlásában. Előbbi kategóriában egy lányra 1,16 fiú jutott, utóbbiban azonban a fiúk száma 11,3-szorosan múlta felül a lányokét: vagyis az érkezők 90 százaléka fiú volt. Ez azt jelenti, hogy 2015-ben naponta átlag 90 kísérő nélküli fiú és 8 kísérő nélküli lány érkezett Svédországba.

Ezek a fiúk valójában fiatal férfiak: a 90 százalékuk 16-17 éves. Vagy éppen annak mondja magát, sokan érkeznek ugyanis papír nélkül, és mivel ebben a korban szinte garantált a menekültstátusz, sok 18-19 éves számára is nagy lehet a kísértés, hogy fiatalabbnak hazudja magát, ezt a svéd hatóságok nem ellenőrzik.


Sok kisgyerek is érkezik


A svéd hatóságok szerint így tavaly összesen 18 165 fiatalkorú férfi és 2555 fiatalkorú nő érkezett az országba. Jelenleg 103 299 16-17 éves férfi és 96 524 16-17 éves nő él Svédországban – ha ehhez hozzáadjuk a menekülteket, akkor súlyos aránytalansághoz jutunk: 100 16-17 éves lányra 123 ugyanilyen korú fiú jut. (121 914/99 079 a pontos számok).

Ha ez a trend 2016-ban is folytatódik, az hosszabb távon súlyos demográfiai torzulásokhoz vezet a svéd társadalomban – figyelmeztet a Politico. Abban konszenzus van minden szakember között, hogy Kínában az egykepolitika miatt (amit egyébként 2015 végén fel is oldottak a hatóságok) torz társadalom alakult ki, az ázsiai ország jelenleg a legkiegyensúlyozatlanabb a nemek aránya szempontjából: ehhez képest azonban még ott is „csak” 117 fiú jut 100 lányra.

A New York Timesban megjelent, nagy vitát keltő véleménycikkében Ross Douthat arról ír, hogy a 82 milliós Németországban a fiatal felnőttek nagyjából 10 millióan vannak – ha figyelembe vesszük, hogy a Németországba érkezett bő egymillió menekült demográfiai összetétele hasonlít a svédországihoz, nem tűnik irreálisnak, hogy a közeljövőben a 40 év alatti németországi népesség fele közel-keleti vagy észak-afrikai származású lesz.

Egy társadalom jólétének és stabilitásának egyik alapvető tényezője a nemek kiegyensúlyozott aránya – ez borulhat fel az érintett országokban középtávon, ha maradnak a jelenlegi tendenciák. Felmérések bizonyítják a Politico szerint, hogy egy fiatal férfiak dominálta közegben magasabb az erőszak, különösen a nők ellen irányuló erőszak aránya.


Mi lesz később?

Ráadásul, ha az Európába érkezettek nem teszik magukévá azokat az értékeket, amelyeket a kontinens legtöbb országában több évtizedes küzdelmek során értek el – elsősorban a nők egyenjogúságát –, akkor ezek ugyanúgy veszélybe kerülhetnek. Nem véletlen, hogy Norvégiában vagy Belgiumban is olyan, pszichológusok által tartott kurzusokat szerveznek menekültek számára, amelyek alapvetően ezekről az értékekről szólnak. Egy ilyen kurzus szomáliai résztvevője meg is mondta, hogy országában a nőket egyszerűen nem veszik emberszámba, és neki kisebb kulturális sokkot okozott az európai nők viselkedése.


szlovénia; horvátország; menekülthelyzet; menekültkrízis; európa; menekültek


A Politico Margot Wallström svéd külügyminisztert idézve – aki azt mondta: kormánya „feminista külpolitikát” folytat – felteszi a kérdést: valóban feminista-e ez a politika, hiszen a jelenlegi helyzet nemcsak a svéd nőknek, de a menekült férfiak által hátrahagyottaknak is rossz: előbbieknek az esetlegesen megnövekedett erőszakos cselekmények miatt, utóbbiak pedig azért járhatnak rosszul, mert a családfő hiányával annak védelmét is elveszítik.

Ráadásul, mint korábban megírtuk, az érkezők integrálása vélhetően jóval nehezebb lesz, mint korábban gondolták. A német munkaügyi hivatal kutatóintézetének felmérései szerint az érkező menekültek között rengeteg a szakképzetlen fiatal, aki nem tanul tovább, inkább rosszul fizető állásokat vállal, majd abban is ragad, és még 15 év múlva sem keres annyit, mint más bevándorlók.

A legtöbb felmérés 13-20 százalék közé teszi a felsőfokú végzettségűek arányát a menekültek és menedékkérők között. Az egyik kutatás szerint összesen 88 százalékuk járt iskolába, de csak 24-27 százalékuk szerzett valamilyen szakmát. A szakképzetlenek arányát 34-58 százalék közé becsülik a különböző felmérések.