Európai Unió: Fehéroroszország már nem fekete bárány

Fotó: MTI/MTVA / Szergej Gric

-

Brüsszel eltörölte a Minszk elleni szankciók többségét, állítólag azokat is, amelyeket személyesen Lukasenka elnök ellen hozott.


Az Európai Unió közleményben tudatta, hogy négy hónapra felfüggesztette a vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást magukban foglaló korlátozásokat 170 természetes személy ellen. Négy további személy ellen életben maradnak a büntetőintézkedések, illetve továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó Fehéroroszország ellen. Diplomáciai források szerint az Aljakszandr Lukasenka államfő elleni szankciókat eltörölték, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

A szankciók eltörlésére vonatkozó döntésre az után került sor, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodtabb légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint az egykori szovjet tagköztársaságban augusztus végén szabadon engedtek hat politikai foglyot az elnök amnesztiarendelete értelmében.

A tájékoztatás szerint az unió továbbra is szorosan figyelemmel fogja követni a demokrácia és az emberi jogok helyzetét Fehéroroszországban, s ettől függően a jövőben akár véglegesen is eltörölheti a büntetőintézkedéseket. A francia Európa-ügyi államtitkár korábban mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy a szankciókat szükség esetén azonnali hatállyal ismét életbe léptethetik.

A nyugati sajtóban gyakran Európa utolsó diktátorának nevezett Aljakszandr Lukasenka ellen 2011 januárjában rendelt el szankciókat az Európai Unió a kelet-európai országban az azt megelőző évben rendezett választások meghamisított eredményére és az ellenzékiekkel szembeni durva fellépésre válaszul.