Európai Parlament: Lengyelországban a jogállamiság a tét

Fotó: AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI

-

Aggódik az Európai Tanács a bevezetésre váró lengyel igazságügyi törvény miatt. Az EP szerint a demokrácia és a jogállamiság a tét.


Az Európai Tanács elnöke, Thorbjorn Jagland levelet küldött a lengyel szejm elnökének, amiben arra kéri, ,,ne siesse el" az új igazságügyi törvény bevezetését. Jagland szerint a legfelsőbb bíróságok nagyon fontosak a demokráciákban, és aggódik amiatt, hogy felmentenék azokat a bírókat, akiket nem az igazságügyi miniszter nevezett ki. Felszólította a szejmet arra is, hogy tartsa tiszteletben az Európai Tanács alapelveit.
Az igazságügyi reform Andrzej Duda államfő aláírására vár. Lényege, hogy a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban ülő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház képviselői választhatnák ki.
Marek Kuchcinski új törvényét múlt héten terjesztették a parlament alsóháza elé. Az Európai Parlament hétfői ülésén a vezetők azt mondták, Lengyelországban a demokrácia és a jogállamiság sérül azzal, ha Andrzej Duda aláírja ezt a törvényt.