Európai össztűz a Brexit leghangosabb támogatóira

Fotó: AFP / PETER MUHLY / AFP / PETER MUHLY

-

Az EU szerint London csak időt akar nyerni, és nincs pontos forgatókönyvük a kilépésre.


Sok támadást kapott az Európai Parlament plenáris ülésén Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP párt lemondott elnöke, és Boris Johnson, London volt polgármestere, akik meghatározó szereplői voltak a Brexit referendumának - írja a BBC.

Az ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta érti, hogy a brit kormány időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, hogy pontosan mit akarnak.


Csak megjegyezném, hogy a Brexit előző heti büszke hősei mára a Brexit szomorú hőseivé váltak

mondta a bizottság elnöke, utalva a referendum után félreállt Farage-ra és Johnsonra.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, mindegyik félnek az érdekében áll a kiválási folyamat mielőbbi megkezdése, addig azonban nem lehet szó a tárgyalások megkezdéséről. A volt lengyel kormányfő szerint ha London hozzá akar férni az egységes piachoz, akkor a személyek szabad mozgásából sem maradhatnak ki.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint a Brexitet támogatóknak láthatólag ötletük sincs arra, hogyan tovább, aminek következtében az emberek még inkább kiábrándulnak a politikából.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője szerint a brit népszavazás megrengette Európát, a károk mérséklése érdekében pedig minél gyorsabban el kell kezdeni és minél hamarabb le kell zárni a kiválási tárgyalásokat.

Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője szerint a nagy-britanniai és a hollandiai referendum után fel kell ismerni, hogy változtatni kell. Azonban fontosabb lenne, hogy a már meglévő politikai irányelveket végre alkalmazná az Unió.

Paul Nuttall, a UKIP helyettes vezetője igyekezett tompítani a felszólalások élét. Azt mondta, hogy az Egyesült Királyság nem fog megváltozni a Brexit után, hiszen földrajzilag, kulturálisan, történelmileg Európához tartozik. Továbbá a kereskedelmi partnerséget felnőtt módon továbbra is fenn kell tartani az unió és Nagy-Britannia között – mondta Nuttall.


Nagy-Britanniában június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A szavazók 52 százaléka döntött a kilépésre, 48 százalékuk pedig a bennmaradásra.