Európai nagyvárosokban tüntettek Trump ellen

Fotó: NurPhoto / Yichuan Cao

-

Az amerikai elnök beutazási tilalma ellen Londonban, Berlinben, Párizsban ezrek tiltakoztak.


Több ezren tüntettek az Egyesült Államok londoni nagykövetsége előtt, de Berlinben és Párizsban is több mint ezren vonultak az utcákra szombaton, főleg külföldiek, amiért Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmat rendelt el hét, muszlim többségű ország állampolgáraival szemben, illetve korlátozta a menekültek befogadását is.

A londoni tüntetők fekete transzparenseket tartottak fel, amelyekre vérző betűkkel a következő jelmondatokat írták: „Nem Trumpra. Nem a háborúra." Az aktivisták emellett a brit miniszterelnöknek üzenve azt skandálták, hogy „Theresa May szégyellje magát!".

A német fővárosban is több mint ezren - a rendőrség szerint 1200-an - tüntettek Trump rendelete ellen. Párizsban Michael Jacobs, a menetet szervező amerikai azt mondta, azért vonultak utcára, hogy világossá tegyék, nem fogadják el a gyűlöletet. A tömeg angolul skandálta, hogy „Trumpnak mennie kell", „Isten hozta a menekülteket!",
Egy seattle-i szövetségi bíró pénteken az egész országban felfüggesztette Trump rendeletének végrehajtását, amely hét ország állampolgárainak beutazását függesztette fel 90 napra.