Európai Bizottság: Erdoğan hazudik

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A török elnök állításaival ellentétben az Európai Unió eleget tesz pénzügyi kötelezettségvállalásainak – jelentette be kedden az Európai Bizottság szóvivője. Hétfőn Erdoğan török elnök azt mondta: a 3 milliárd eurós megállapodásból mindeddig csak 1-2 milliót kapott országa.


„Az Európai Unió teljesíti a vállalásait, az ezzel ellentétes állítások nem igazak” – mondta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője kedden Brüsszelben. Kijelentette: a Törökországnak felajánlott 3 milliárd euróból mintegy 740 millió eurót már elkülönítettek a törökországi menekültek számára. Nevük elhallgatását kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy ebből az összegből ténylegesen még csak 105 millió eurót utaltak át.

A szóvivő szerint Brüsszel még a hónap vége előtt újabb 1,4 milliárd eurót fog jóváhagyni a Törökországban tartózkodó menekültek ellátására és az őket befogadók támogatására, kiemelte azonban, hogy ezeket a pénzeket nem az ankarai kormány kapja.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő arról beszélt egy hétfői televíziós interjúban, hogy az unió nem tartja magát a márciusban kötött migrációs megállapodáshoz, és nem folyósítja a menekültek ellátásához megígért támogatásokat. Azt mondta, hogy Törökország eddig mindössze 1-2 millió eurót kapott meg a beígért támogatásból. „Az európai kormányok nem őszinték” – fogalmazott Erdoğan az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjújában.