Európai agyak tervezik a kínai fegyvert Amerika ellen

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

Ha a kínai néphadsereg holnap háborúba lépne, haditechnikája hardverét Amerika legközvetlenebb szövetségeseitől, a németektől, a franciáktól és a britektől sorakoztatná fel - állapítja meg összeállításában a Reuters hírügynökség.


A legtöbb kínai hadihajó dízelmotorját németek és franciák tervezték. A kínai torpedórombolóknak francia hanglokátoruk és föld-levegő rakétájuk van. A harcmezők felett brit repülőgép-hajtóművek irányítják a PLA harci bombázókat, brit radarokat használnak, és Kína legjobb támadó és szállító helikoptereit az Eurocopter tervezte, amely a páneurópai űr- és hadiipari óriás, az EADS leányvállalata.

A Reuters startégiailag a legfontosabbnak a tengeralattjárók német motorral való felszerelését tartja. Kína az utóbbi évtizedekben tekintélyes flottát állított fel, beleértve a hazai gyártásban előállított verziókat. 12 orosz beszerzésű tengeralattjáró mellett ezek a kínai haderő “igáslovai”. A kelet-kínai tengereken ők jelentik a legkomolyabb fenyegetést az amerikai és japán riválisokkal szemben. A német MTU Friedrichshafen GmbH 2012 végéig 56 darab ilyen motort szállított Kínának a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adatai szerint. A cég szóvivője szerint mindez a német kiviteli szabályok maximális betartása mellett.

Hiába: Kínának van a világon a második legnagyobb katonai költségvetése az Egyesült Államok után és a leggyorsabban növekvő hadiipari piaca. Európa legnagyobb hadiipari konstruktőrei sem tudnak lemondani erről.