Európában és Ázsiában csábítottuk el a Neander-völgyieket

Fotó: PIERRE ANDRIEU / AFP / PIERRE ANDRIEU / AFP

-

A tábortűz mellett minden megtörténhet. Egy friss kutatás szerint sok ezer évvel ezelőtt a Neander-völgyiek és a modern emberek keveredtek egymással Európában és Ázsiában.


A Neander-völgyi DNS nyomai megtalálható a mi biológiai kódunkban. A két alfaj keveredéséről már korábban is tudtunk, ám a tudósok azt feltételezték, hogy Afrikában, az emberiség bölcsőjében került sor erre. A Neander-völgyi emberek hamarabb, a modern ember előtt 200 ezer évvel hagyták el Afrikát. A tudósok szerint a közös afrikai populációról szóló elméletet végleg el lehet vetni.Az Edinburghi Egyetem és a Wageningen Egyetem tudósai kimutatták, hogy a genetikai hasonlóság egy későbbi időszakból származik. A két emberi alfaj hosszan élt egymás mellett Európában és Ázsiában, és közös utódokat is nemzettek. A Genetics című folyóirat szerdán megjelent számában publikált tanulmányukban új módszert alkalmaztak a két emberfaj közötti rokonságról szóló elméletek összehasonlítására. Egy sor rövid szakaszra osztották fel mindkét faj genetikai kódját, ezzel lehetővé tették, hogy minden forgatókönyvre elkészülhessen a statisztikai hasonlóság. A módszerrel igazolták a Homo sapiens és a mintegy 30 ezer éve kihalt ősi faj közötti biológiai köteléket.


A tavalyi tél egyik legnagyobb tudományos szenzációja volt, hogy elkészült a legteljesebb Neander-völgyi genomszekvencia. Az elemzett DNS-mintát a Gyenyiszova-barlangban talált ötvenezer éves Neander-völgyi nő lábujjából vonták ki, az elemzést pedig nemzetközi tudóscsoport végezte. Már az a vizsgálat is valószínűvé tette, hogy a modern és a Neander-völgyi ember keveredett Európában és Ázsiában. A kutatók becslése szerint az Afrikán kívül élő mai emberek DNS-ének másfél-két százaléka származik Neander-völgyi forrásból. A gyeniszovai genom nem tisztán Neander-völgyi, 2,7-5,8 százaléknyit tartalmaz egy ismeretlen emberféle genetikai kódjából.