Európában a magyarok híztak el leginkább

Fotó: Getty Images / Digital Vision.

-

Magyarországon él a legtöbb elhízott felnőtt az OECD 24 európai tagországa közül. A gyerekeknél is majdnem ennyire rossz a helyzet.


Míg az OECD-országok átlagában körülbelül minden ötödik, addig Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott. A gyerekeknél ugyanez a helyzet. És ők csak a kifejezetten elhízottak, a molettek, kövérkések, erősek, husik jóval többen vannak. Azt, hogy ki hova tartozik, a testtömegindexszel (BMI) szokás megadni, bár igaz, az nem mond semmit az egészségre igazán veszélyes testzsírról. Mindenesetre 25 BMI-től 29,5-ig túlsúlyos, 30-tól pedig elhízott valaki. Ilyennek számít, ha 170 centis magassághoz legalább 86 kiló társul. (BMI-kalkulátor az interneten is sok helyen található, például ezen az oldalon is.) A felnőtteknél tehát vezetjük a ducirangsort az európai OECD-tagok között, de a gyerekeknél nem – ott a görög, olasz és szlovén 14- évesnél fiatalabbak között még gyakoribb a túlsúly. Az Egyesült Államok, Új-Zéland és Mexikó mindkét csoportban az élen áll, és Európában a legkevesebb embernek Norvégiában kellene néhány kilótól megszabadulnia. Az OECD legfrissebb adatai szerint bár sok országban többé-kevésbé állandó a kövérek aránya, addig sok másikban növekszik. Még a hagyományosan karcsú franciáknál is egyre többen híznak el. A jelentésből az is kiderül, hogy a gazdasági világválság miatt kevesebb jutott ennivalóra, de a szegényebb családokra jellemzőbb volt, hogy tápértékét tekintve gyenge, viszont magas kalóriatartalmú ételekre váltottak. Ugyanakkor Mexikóban vagy az Egyesült Államokban már szinte mindegy hogy kinek mennyi pénze van vagy mennyire iskolázott: nagyjából ugyanannyi elhízott van köztük. Az elhízást világjárványként szokták emlegetni, és egyre súlyosabb gondot okoz  a fejlett és a fejlődő országokban is, mivel elsőszámú rizikófaktora számos krónikus betegségnek, például a cukorbetegségnek és a magas vérnyomásnak.


Rangsor a bevallott kilók alapján

Az alábbi ábra nem a hivatalosan mért, hanem a megkérdezettek által bevallott adatok alapján készült. A mért adatok alapján ennél általában mindenhol több az elhízott.

Meghalt a valaha volt legkövérebb ember

Meghalt a valaha élt legkövérebb ember, a mexikói Manuel Uribe, aki 560 kilósan lett Guinness-rekorder, volt már 597 kiló is, sőt, fogyott is 118 kilót. A 48 éves férfi szív- és veseelégtelenségben hunyt el. Már serdülőkorában is 115 kilós volt, 2002 óta már nem tudott felkelni az ágyból. Az édesanyja és a barátai etették és tették tisztába. Ennek ellenére 2008-ban megnősült. Az esküvőre, akárcsak most május elején a kórházba, daruval és sok ember segítségével szállították.