Európába gázt szállító vezeték robbant fel Ukrajnában

Fotó: Getty Images / Sean Gallup – Képünk illusztráció

-

Ötvenméteres lángcsóva alakult ki. A balesetnek nincs sérültje, és ukrán közlés szerint a műszaki probléma nem akadályozza a gázszállítást.


Felrobbant a Szojuz földgázvezeték egy szakasza a kárpátaljai Huszt közelében, a detonáció helyén 50 méter magasra csaptak fel a lángok. Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata kárpátaljai részlegének ügyeletére kijevi idő szerint reggel 10 órakor érkezett a bejelentés, hogy szivárog a gáz a földgázvezetékből a huszti járási Horodilovo falu közelében.

A föld alatti vezetékből kiömlött gáz 12 órakor berobbant, és a detonáció következtében 50 méter magasra csaptak fel a lángok. A hegyes terepen történt gázrobbanásnak nincsenek sérültjei, a vezetéket lezárták. A huszti polgármesteri hivatalban műveleti törzset hoztak létre.

A jelentés szerint a robbanás nem érinti a környező települések földgázellátását. A Szojuz csővezetéket, amely Oroszországból az Európai Unióba szállítja a földgázt, az 1980-as évek végén helyezték üzembe. Az 1,42 méter átmérőjű vezeték éves kapacitása 26 milliárd köbméter, a hossza Ukrajna területén 1567 kilométer.