Európa videókon trollkodik Donald Trumppal

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

„A mai naptól kezdve Amerika lesz az első. Amerika az első” – mondta beiktatási beszédében határozottan, lassan, már-már szótagolva az Egyesült Államok 45. elnöke. Donald Trump talán maga sem gondolta volna, hogy szuggesztívnek remélt beszéde hamarabb talál be az európai humoristáknál, mint saját választóinál.


Néhány héttel a történelmi jelentőségű első elnöki beszéd után ugyanis az európai országok versenyezni kezdtek az USA mögötti második helyért. Úgy gondolták: tiszteletben tartják Donald Trump rangsorolását, nem is akarnak Amerika első helyére törni, de a szabadon álló, még be nem töltött másodikat lefoglalnák maguknak.

Nem fegyverrel, nem is diplomáciával vagy politikával, hanem valami olyannal, amiben – a jelek szerint – Trump nem igazán bővelkedik: humorral. Elsőként a hollandok eszméltek és stoppolták le a világ második helyét, mostanra pedig sorra készülnek a szórakoztató, önironikus szpotok, melyekben az európai országok Trump stílusában fényezik magukat, és ajánlják az újdonsült amerikai elnök figyelmébe földrajzi, gazdasági és társadalmi adottságaikat.


A hollandok kezdték

A kampányt elindító holland bejátszást egy helyi humorista, Arjen Lubach készítette és posztolta először. A Youtube-on január 23-a óta több mint 20 és fél millióan nézték meg az anyagot, ami valóságos versenyt indított el az európai országok között: ha Amerika az első, ki lehetne a második?

A holland bejátszásban a Trumpéhoz megtévesztésig hasonlító hangon és stílusban hívja fel a narrátor az amerikai elnök figyelmét a holland nyelv egyediségére, nem létezőnek és hamisnak nevezve a többi nyelvet, például a németet és a dánt. Büszkeséggel beszél a saját nagy falukról, amellyel sikerült megállítaniuk a Mexikóból érkező vizet, és azzal is elhenceg, hogy saját óceánt építettek Hollandia és Mexikó közé. A Trump Towers holland megfelelőjeként Lee Towers táncdalénekest említik, valamint bemutatják a „holland hülye járások minisztériumának” vezetőjét is. A videó készítői azt is kérik Trumptól, hogy ha lehet, ne „barmolja szét” a NATO-t, mert azzal komoly problémákat okozna a hollandoknak. A bejátszás végén felteszik a kérdést: lehetne-e Hollandia a második?A németek odaadnák Merkelt

A holland sikereken felbuzdulva Németország, Dánia, Portugália, Svájc, Luxemburg, Litvánia és Kazahsztán is beszállt a versenybe egy-egy Trump kegyeiért versengő vicces videóval. Nehéz eldönteni, hogy sorrendben hogyan követték egymást a klipek, mert a netes felhasználók szinte egyszerre találkoztak a kreatív alkotásokkal, melyek között vannak erősebben és gyengébben sikerültek, kinek-kinek humorérzéke és ízlése szerint.

Az ötmilliós megtekintés fölött járó német bejátszás készítői erősségeik között említették, hogy Németország két világháborúban is részt vett, amelyek „a legjobb világháborúk” voltak, és azokat bizony – bármit is halljon Trump – ők, vagyis a németek nyerték meg. Társat is ajánlanak az új amerikai vezetőnek Angela Merkel személyében, aki szerintük sokkal jobban illene Trumphoz, mint jelenlegi felesége, Melania Trump. Kiemelik a világhírű német nudizmust, valamint az Oktoberfestet is mint a világ legjobb sörfesztiválját. Nem maradhatott ki a német erősségek felsorolásából a berlini fal, amelyet a videó állítása szerint David Hasselhoff bontott le.A svájciak a pénzt sem hagyták ki

Hétmilliónál is többen nézték meg a svájci videót, amelynek egyik legütősebb mondata talán az, melyben Trump vagyonára céloznak, és azt mondják:


Nem akarjuk a pénzedet, mert már a miénk.

Biztonságban tartjuk, és garantáljuk, hogy nem esik bántódása.”A dán hableány

A dánok A kis hableány szobrával próbálják eladni hazájukat, Trumpot pedig Andersenhez hasonlítják, kettejük erősségeként említve, hogy történeteikkel szórakoztatják az embereket, de amíg a nagy meseíró ezt hosszú-hosszú írásokkal oldotta meg, addig az amerikai elnök 140 karakteres Twitter-bejegyzésekkel viszi véghez.Az Egyesült Államok részéről egyelőre semmilyen reagálás nem érkezett, nem tudni tehát, figyelik-e a világ második helyéért folyó, szórakoztató európai küzdelmet.