Európa szabadon kereskedhet Kanadával

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Áprilisban, ha csak részlegesen is, de hatályba léphet az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény.


Mintegy 150 fős szavazattöbbséggel áldását adta szerdán az Európai Parlament az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásra (CETA), megnyitva az utat az egyezmény legkorábban 2017 áprilisában történő ideiglenes hatályba helyezése előtt. A kereskedelmi alkut végleges életbelépéséhez a tagállamokban is ratifikálni kell.
Egy meglehetősen megosztott Európai Parlament adta áldását szerdán arra a szabadkereskedelmi megállapodásra, amelyre az EU-ban egyfajta modellként tekintenek a jövőre nézve. A plenáris szavazáson 408-an támogatták, 254-en ellenezték az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA), míg 33-an tartózkodtak.
A pozitív szavazást követően az EP arra számít, hogy legkorábban április 1-jén ideiglenesen hatályba helyezhetik a megállapodást, amely a a szolgáltatások és áruk kétoldalú kereskedelmében kevés kivétellel eltörli a vámtarifákat. A liberalizáció alól ugyanakkor mentesülnek a közszolgáltatások, az audiovizuális és a közlekedési szolgáltatások, valamint egyes érzékeny mezőgazdasági termékek, mint a tejtermékek, a baromfi és a tojás. Ezekből a termékekből (miként a marhahúsból is) csak előre meghatározott kvóták erejéig lehet vámmentesen behozni.
Ahhoz, hogy az elsősorban baloldalon élesen bírált megállapodást véglegesen hatályba helyezzék, valamennyi uniós tagállamban ratifikálni kell azt. Elég, ha egyik országban elbukik a megerősítési folyamat, és a CETA is megszűnik. Ilyen veszély elsősorban Belgium francia ajkú régiójában, Vallóniában áll fenn, amelynek szocialista párti miniszterelnöke és a parlament tavaly októberben több feltételt is szabott előbb az aláírásnak, majd a későbbi ratifikációnak.
„A CETA elfogadásával a nyitottság, a növekedés és a magas szintű sztenderdek mellett tettük le a garast a protekcionizmussal és a stagnálással szemben. Kanadával közös értékeket vallunk, és egy olyan szövetségest tudunk magunk mellett, akire számítani lehet. Együtt falak helyett hidakat építhetünk polgáraink jóléte érdekében. A CETA a jövőbeni kereskedelmi megállapodások igazodási pontja lesz az egész világon” – jelentette ki a szavazást követően Artis Pabriks (lett, néppárti képviselő), a parlamenti jelentés gondozója.
„Trump elnök egy további jó okot adott a Kanadával fennálló kapcsolataink szorosabbra fűzésére. Miközben Trump vámokat vezet be, mi nemcsak lebontjuk ezeket, de magasabb progresszív sztenderdeket is szabunk” – lelkendezett Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője a voksolás után.
A szocialista és demokrata pártcsoport, amelynek tagjait megosztotta a CETA, közleményében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az ő fellépésüknek köszönhetően az egyezmény kedvezőbb lett. Ez ugyanakkor nem elég, és az S&D a CETA-t az első lépésnek tekinti egy új, progresszív kereskedelmi megközelítés felé.
A szocialisták emlékeztetnek rá, hogy az ő közbeavatkozásukra sikerült a befektetési vitarendezés szabályait átláthatóbbá és tisztességesebbé tenni. Az államok és a befektetők közötti eddigi vitarendezési rendszert a CETA-ban a befektetési bíróság rendszere váltja fel. A baloldali pártcsoport azt is magának tulajdonítja, hogy a tagállamok jogát semmi sem korlátozhatja a szabályozás terén és a közszolgáltatásokban, valamint az elővigyázatossági elv gyakorlásában.
A zöldek ugyanakkor a megállapodás jóváhagyása ellen szavaztak. „Az Európai Parlament nem tanulta meg a leckét a Brexit-szavazásból és Trump győzelméből, és a polgárokkal szemben a multinacionális cégek hatalmát és befolyását növelte” – szögezte le a francia Yannick Jadot, a zöldek témafelelőse.
A képviselők párhuzamosan a CETA-t kiegészítő EU–Kanada Stratégiai Partnerségi Megállapodást is megszavazták, jóval nagyobb többséggel. Ennek célja a kétoldalú együttműködés szorosabbra fűzése olyan nem kereskedelmi jellegű kérdésekben, mint a kül- és biztonságpolitika, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, a fenntartható fejlődés, a kutatás és a kultúra.
Csütörtökön Strasbourgban az EP plenárisán beszédet mond Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.