Európa spanyol belügynek tekinti a katalán válságot

Fotó: MTI/AP / Manu Fernandez

-

Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét – mondta az Európai Parlament elnöke.


"Egyedül lesznek, senki sem fogja támogatni a katalán kormányt ebben az irányban" – mondta Antonio Tajani. Az Európai Parlament elnöke szerint Európa a párbeszéd mellett van, de Katalónia ügyét spanyol problémának tekintik. Szerinte a spanyol jogi és alkotmányos keretek között kell keresni a megoldást.

"Jó lenne, ha a katalán kormány nem hirdetné ki a függetlenséget, mert senki sem lesz Katalónia függetlensége mellett, Európában senki sem fogadhatja el Katalónia függetlenségét" – mondta Tajani. A politikus az észak-spanyolországi Ovideoban tartózkodik, ahol átveszi a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat, amelyet az együttműködés kategóriában idén az EU-nak ítéltek.

A díjra utalva az EP-elnöke azt mondta: Brüsszelből üzenik a katalánoknak, hogy az együttműködés a legfontosabb, és van még idejük véleményük megváltoztatására.

Carles Puigdemont katalán elnök nem sokkal 10 óra után nyilvánosságra került levelében azt írta Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek: a katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány "továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást".

A spanyol kormány szerint a katalán elnök nem tett eleget a felszólításnak, hogy tisztázza: kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét vagy sem, és állítsa helyre az alkotmányos rendet Katalóniában, ezért Madrid folytatja az alkotmány 155-ös cikkében előírt eljárást. Szombaton rendkívüli kormányülésen döntenek a következő lépésekről.