Európa nem korlátozza a panorámaszabadságot

Fotó: MTI/AP / Susan Walsh

-

Továbbra is engedély nélkül lehet fotózni a középületeket.


Végül nem került be az uniós szerzői jogi szabályozás reformját előkészítő, nem kötelező érvényű európai parlamenti (EP-) állásfoglalásba az a passzus, amely az alkotók engedélyéhez kötötte volna középületekről és köztéri alkotásokról készült fényképek kereskedelmi felhasználását.

Az erre vonatkozó módosító javaslatot a liberális frakcióból a francia Jean-Marie Cavada nyújtotta be a jelentéshez, amely önmagában semmilyen jogi kötelező erővel nem bír, viszont nagy visszhangot kapott a médiában. Franciaországban például jelenleg is ilyen szabályozás van érvényben, máshol - így Magyarországon is - a középületekről, köztéri alkotásokról készült képek szabadon felhasználhatóak.

Cavada módosító indítványát az EP csütörtöki strasbourgi ülésén a többség leszavazta. Ezzel az EP amellett foglalt állást, hogy a tagállamok maguk dönthessék el, hogy saját belső jogrendjükben hogyan szabályozzák a kérdést, belefoglalják-e a "panorámaszabadságot".


„A parlament hallgatott az európaiakra, és elutasította a köztereken való fényképezés korlátozását. Ez a döntés az állásfoglalás lényegét testesíti meg: a bizottság reformjavaslatának tisztában kell lennie azzal, mennyire fontosak a szabály alóli kivételek, amelyek mozgásteret hagynak az alkotóknak, jogi biztonságot adnak a felhasználóknak, és mindenki számára elérhetővé teszik a kultúrát és a tudást" – mondta Julia Reda, a témáért felelős német, kalózpárti képviselő a szavazást követően.

A nem kötelező érvényű állásfoglalást 445 szavazattal, 65 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett fogadta el az EP.