Európa nem akar asszisztálni a szíriai civilek lemészárlásához

Fotó: AFP / Jorge Guerrero - Képünk illusztráció / AFP / Jorge Guerrero - Képünk illusztráció

-

Az Európa nyugati partjainál felsorakozott orosz hadihajók komoly feszültséget okoztak az unió politikusainak.


Oroszország visszavonta azt a kérelmét, hogy Szíriába tartó hadihajóit feltankolhassa egy spanyol kikötőben írja az Independent.


Az orosz flotta repülőszállító hajója néhány napja haladt át a La Manche csatornán, ami feszültséget gerjesztett a kontinensen, mivel az Európai Tanács nemrég adott ki egy nyilatkozatot az Aleppóban történő orosz agresszió ellen.

A hajó szerdán kötött volna ki a spanyol enklávé, Ceuta kikötéjében, hogy üzemanyagot tankoljon, majd folytassa útját Szíriáig. A spanyol külügyminisztérium azt mondta, hogy Oroszország visszavonta a vitatott kérelmet, azonban korábban a spanyol kormány már jelezte, hogy felülvizsgálja az Admiral Kuznyecov orosz hadihajó kérelmét. Szakértők szerint a döntésben szerepet játszott, hogy az Európai Unió és a NATO is ellenezte, hogy a spanyolok kikötőjében tankolják fel az orosz flotta anyahajóját és kísérő naszádját.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta, hogy az orosz csapatok megjelenése világossá teszi, hogy újabb támadásokra készülnek Szíriában. Az EU múlt héten adott ki egy állásfoglalást, amelyben az orosz légierő aleppói bombázásait háborús bűnnek nevezte, mivel azoknak civilek voltak a célpontjai, és nemrég az ENSZ humanitárius segélykonvoját is támadás érte.