Európa közösen védené határait

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

Az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a nemzeti határőrségekből közös védelmi erőt hoz létre az EU. Az erről szóló javaslatot immár az Európai Parlament is jóváhagyta.


Ősszel kezdhet működni az az összevont, egységes határvédelmi erő, amely a Frontexet vonja össze az uniós tagállamok hatósági egységeivel. A javaslatot korábban az Európai Tanács és a Bizottság is támogatta, a végső jóváhagyást pedig szerdai ülésén a parlament is megadta.

A tervek szerint az új ügynökség segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet, az átmeneti belső határellenőrzések pedig az év végéig megszűnhessenek. Az EP szerint a megalakuló európai határ- és a parti őrség a "hiányzó láncszem" Európa külső határainak védelméhez az uniós polgárok szabadon mozgása érdekében. Segítséget nyújt ahhoz, hogy újra rendeltetésszerűen működhessen a schengeni övezet és az átmeneti belső határellenőrzések az év végéig megszűnhessenek.

Az új ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, képes lesz erőforrásait a szükséges területekre átcsoportosítani legfeljebb 10 napon belül. Magyarországnak a közös működéshez 65 határőrt kell biztosítania.

A tagállamok továbbra is maguk látják el saját határaik védelmét, azonban szükség és kérés esetén a határ-és parti őrség öt napon belül meghatározza a megfelelő létszámú stábot és technikai felszerelést, valamint támogatást tud nyújtani, hiányosságok esetén pedig időben képes beavatkozni. Ilyen esetben, vagy tagállami kérés alapján a brüsszeli bizottságnak joga lesz a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.