Európa első épülete lett, mi pedig vitatkozunk róla

Fotó: MTI / Balaton József

-

Az Eiffel Palace kapta az Európa legzöldebb épülete díjat.


A Budapest belvárosában található, műemléki felújításban újjászületett környezettudatos irodaház, az Eiffel Palace nyerte el a fenntartható építés egyik legrangosabb elismerését, a WorldGBC Europe Leadership in Green Building Awards 2015 díjat - adta hírül a Greenfo.

A régi pompájához méltó módon felújított 120 éves épület környezettudatos irodaházzá alakult. Az eredetileg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1894-ben épült néhai Pesti Hírlap székház, majd Zrínyi Nyomda újjászületése után 2013-ban nyitotta meg újra kapuit. Az átalakítás során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti fényét, a legkorszerűbb technológiai és fenntarthatósági követelményeket is kielégítő építészeti megoldások pedig Gelesz András Ybl-díjas építész tervezőnek köszönhetők.Az épület Közép-Kelet Európában egyedülálló módon kettős környezettudatos minősítéssel rendelkezik, a LEED „Arany”, illetve a BREEAM „Nagyon jó” fokozatú elismerésével. Mindez olyan tudatos technológiai megoldásoknak köszönhető, mint a rendkívül hatékony energia- és vízfelhasználás, a napkollektorok és napelemek alkalmazása, az esővíz-hasznosítás, a beépített víztakarékos csapok, a jelenlét-érzékelős világítás, az energiatakarékos LED-izzók, a programozható liftek vagy a zöld tetőteraszok.

Az épület ötszintes mélygarázsában kerékpártárolók is helyet kaptak, a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel és zuhanyzókkal, és itt találhatók az elektromosautó-töltők is. Az átriumban látható zöldfal a növények megnyugtató, természetes atmoszféráját csempészi be a belvárosi épületbe.

Az Átlátszó.hu korábban azt írta, hogy az épületet egy offshore hátterű befektető vásárolta meg és újította fel nem egész 31 millió euróból, majd 45,3 millió euróért továbbadta azt a Magyar Nemzeti Banknak.