Európa-csúccsal jutott a döntőbe Hosszú Katinka

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Hosszú Katinka délelőtti Európa-csúcsát tovább javítva a legjobb idővel jutott a 200 méter vegyes hétfői döntőjébe a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján, míg Cseh László 50 méter pillangón módosította tovább a selejtezőben elért országos csúcsát.


Hosszú, a szám címvédője több mint négy tizedet faragott a vasárnap délelőtti 2:07.30 perces idejéből, s 2:06.84 perccel – a legjobb teljesítménnyel – diadalmaskodott úgy, hogy gyakorlatilag már az első hossz után nem volt ellenfele, pedig az olimpiai bajnok kínai Je Si-ven is ott volt a mezőnyben.

A másik elődöntőben szereplő Jakabos Zsuzsanna az előfutamban úszott idejéhez képest (2:12.38 perc) javított, végül azonban 2:11.91 perces ideje a 11. helyhez volt elég, a döntőhöz nem.


Cseh László az 50 méter pillangó elődöntőjében 26 századot javított a délelőtt felállított országos rekordján, így 23.06 másodperces idejével az összetett harmadikjaként került a hétfői fináléba.

A magyarok közül Bernek Péter szerepelt elsőként döntőben Kazanyban: a 23 éves versenyző 400 méter gyorson – amelyben a szám rövidpályás világbajnokaként állt rajthoz – nagyon jól kezdett, ugyanakkor a dobogós helyezésekbe nem tudott beleszólni. Délelőtti idejét (3:46.83) ezzel együtt megjavította, s 3:46.29 perccel az ötödik helyen végzett. A számot az olimpiai bajnok kínai Szun Jang nyerte.