Európa-bajnok Portugália!

Fotó: AFP / FRANCISCO LEONG

-

A portugál válogatott Eder hosszabbításban szerzett góljával 1–0-ra legyőzte a házigazda francia csapatot az Európa-bajnokság döntőjében.


Eb, döntő

Portugália–Franciaország 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)

Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző
v.: Mark Clattenburg (angol)
Portugália: Rui Patricio - Cédric Soares, José Fonte, Pepe, Guerreiro - W. Carvalho - Joao Mario, Adrien Silva (Moutinho, 66.), Sanches (Eder, 79.) - Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.)
Franciaország: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) - Giroud (Gignac, 78.)
gólszerző: Eder (109.)
sárga lap: Cédric Soares (34.), Joao Mario (62.), Guerreiro (95.), W. Carvalho (98.), illetve Umtiti (80.), Matuidi (97.), Koscielny (107.), Pogba (115.)


A várakozásoknak megfelelően a franciák nagy lendülettel kezdték az összecsapást, mégis a portugálok előtt adódott az első lehetőség, azonban Nani két védő között kilépve csúnyán fölé lőtt. Ezt követően viszont a hazaiak kerültek helyzetbe kétszer egymás után, Griezmann előbb lábbal még célt tévesztett, de pár perccel később a fejese után Rui Patriciónak bravúrral kellett védenie a jobb felső sarokba tartó labdát.


Ezt követően viszont nem a játék okozta a drámát, hanem a portugálok legjobbjának, Cristiano Ronaldónak a sérülése: a Real Madrid szélsője Payet-vel ütközött és maradt lenn a földön. Bár folytatta a játékot, pár perc múlva ismét a földre feküdt sírva, ezután hosszasan ápolták az oldalvonal mellett. Még egyszer visszatért, de amikor egy indítást követően megpróbált felgyorsítani, ismét húzta a lábát, majd a passza után jelezte, nem tudja folytatni a játékot.


Ronaldo sérülése átírta a forgatókönyvet


Ronaldo kiválása mintha inkább a franciákat zavarta volna meg, ugyanis mezőnyben teljesen kiegyenlítetté vált a játék. Az első félidő hátralévő részében semmi említésre méltó nem történt, egyedül Sissoko közeli lövése jelentett veszélyt, de azt Rui Patricio hárította.


A játékosok ott folytatták a második félidőben, ahol az elsőben abbahagyták, azaz unalmas mezőnyjátékkal telt az idő, mivel egyik csapat sem mert kockázatot vállalni. Ezen próbált meg változtatni Didier Deschamps francia szövetségi kapitány Coman pályára küldésével. Részben bevált a terve, mert a 20 éves futballista által valamelyest megélénkült a hazaiak játéka, az ő beadása után Griezmann fejelt pár centivel a kapu fölé.

A hajrá mozgalmasabb volt az addig látottaknál, elsőként ismét Coman kiugratása okozott veszélyt, de Giroud lövését Rui Patricio védte. Az utolsó percekben Sissoko bombájánál ismét a portugál kapusnak volt dolga, illetve a rendes játékidő ráadásában már ő sem tudott segíteni Gignac közeli próbálkozásánál, de akkor a jobb kapufa mentette meg a portugálokat, így következhetett a hosszabbítás.A ráadásban is próbálkozott a francia gárda, de igyekezete egyre erőtlenebbnek tűnt, miközben a becserélt Eder egyre több gondot okozott a hazai védőknek. A portugálok „feltámadását” már az első felvonásban jelezte Eder fejese, amelyet Lloris még hárítani tudott. A folytatásban viszont Guerreiro szabadrúgásból már a keresztlécet találta el, de rögtön utána Eder nem hibázott, és kilőtte a jobb alsó sarkot 22 méterről.A hátralévő időben a portugálok hősiesen és hatékonyan védekeztek, így Rui Patriciónak védenie sem kellett az eredmény megtartásához.


Portugália története során először hódította el az Európa-bajnoknak járó Henri Delaunay-kupát.