Európa bajban van, ha erőszakos bevándorlókról kell beszélni

Fotó: DPA / DANIEL REINHARDT

-

Bevándorlókból álló bandák legalább két éve felbukkantak egy stockholmi zenei fesztivál látogatói között, és molesztáltak tizenéves lányokat, az ügyről azonban a svéd rendőrség, a szervezők és a sajtó is hallgatott.


Nemcsak Németország küzd azzal, hogy valamiképpen feldolgozza a szilveszteréjszaka Kölnben történt erőszakot: Svédországnak is szembe kell néznie a maga molesztálási ügyével, a helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a rendőrség elhallgatta a szexuális támadásokat, amelyeket többségében bevándorlók hajtottak végre 2014-ben és 2015-ben.

A forgatókönyv nagyjából hasonlított a kölnihez: fiatal férfiak nagyobb csoportja szervezetten molesztálta, fogdosta a lányokat az egyik zenei rendezvény helyszínén. A tavaly augusztusi incidens során a rendőrség mintegy 200 embert emelt ki a tömegből a BBC szerint. A fesztiválozók közül többtucatnyian jelentették a zaklatásokat.

Az ügyre belső használatra szánt rendőrségi jelentésekből derült fény. A dokumentum nagyjából fél éve került a Dagens Nyheter című lap birtokába, amelynek a főszerkesztője most blogbejegyzésben magyarázkodik, hogy az újságja eredetileg nem hozta le a sztorit – állítása szerint azért, mert a rendőrség nem akarta megerősíteni az információt.

Kiderült az is, hogy a stockholmi városvezetés és a fesztivál szervezői már két évvel ezelőtt tudtak a tömegben felbukkanó zaklatásokról, de úgy gondolták, felelőtlenség lenne nyilvánosságra hozni ezeket. A We Are Stockholm elnevezésű fesztiválra minden augusztusban mintegy 170 ezer fiatal látogat el.


A fesztivál rendőri biztosításáért felelő Peter Agren szerint az ügy elhallgatásában szerepet játszhatott, hogy Svédországban is vita kísérte a menekültek és migránsok érkezését. „Néha nem mondjuk ki, hogyan is állnak a dolgok, mert attól tartunk, hogy ezzel a Svéd Demokraták kezére játszhatunk” – magyarázkodott a svéd bevándorlásellenes szélsőjobboldali pártra utalva.

A Dagens Nyheter egyik szerkesztője azért sem akart foglalkozni a sztorival, mert azt gondolta, hogy az egészet a Svéd Demokraták köreiben találták ki, hogy felkorbácsolják a menekültek elleni érzelmeket. A 2014-es fesztivált egy hónappal a választások előtt rendezték, amelyen végül a bevándorlásellenes párt a harmadik helyet szerezte meg.

A sztorit végül a kölni erőszak miatt hozták le, a rendőrség pedig a héten adott hivatalos információt a történtekről, és egyben bejelentette, hogy kivizsgálja az elhallgatás körülményeit is. A rendőrségi információ szerint 2014-ben és 2015-ben 38 esetben érkezett bejelentés nemi erőszakról és molesztálásról. A rendőrség ugyanakkor arról továbbra sem ad információt, hogy hány menekült vagy bevándorló volt az elkövetők között. A Dagens Nyheter úgy tudja, mintegy 50 afganisztáni 17 és 20 év közötti fiatalt gyanúsítanak, akik a szüleik nélkül érkeztek Svédországba.


Stefan Löfven miniszterelnök szerint a zaklatások elhallgatásával kétszeresen is elárulták a megtámadott nőket: a bűncselekményekért senki ellen nem indított eljárást a rendőrség, és ráadásul agyonhallgatta az ügyet. (A héten jelent meg a hír, hogy egy 15 éves fiút letartóztattak, mert zaklatott két 14 éves lányt.) A baloldali politikus kifejezetten dühösen nyilatkozott, és azt mondta, hogy sürgősen dolgozni kellene „a fiatal férfiak mentalitásán”, mert „az soha nincs rendben, ha a fogdossák és zaklatják a lányokat.”

A rendőrség szóvivője a héten elismerte, hogy „kétségtelenül el kellett volna mondanunk a történteket az embereknek”, de tagadta, hogy szándékosan elhallgatták volna az ügyet. A rendőrség most arról is beszélt, hogy fiatal menekültek szilveszterkor is molesztáltak nőket, de senkit sem tartóztattak le, és az áldozatok közül senki sem tett hivatalos feljelentést.


Németországhoz hasonlóan Svédországban is egyre többen bírálják a kormányt, amiért sok menekültet beengedett az országba. Az ő véleményüket nyilván csak megszilárdítja a most kirobbant botrány arról, hogy a hatóságok megpróbálták eltussolni ezeket a bűnügyeket.

A szőnyeg alá söprés azért is nagyon káros, mert – ahogy a Guardian véleménycikke rámutat – két sztereotípiára is ráerősít. Az egyik szerint a Svédországba érkező menekültek és bevándorlók felelősek az elmúlt évek bűnügyi mutatóinak romlásáért. A másik szerint pedig nem lehet megbízni a svéd vezetőkben, mert nem tárják fel őszintén a bevándorlással járó negatív hatásokat.

A mostani állás szerint a rendőrök azért hallgattak a zaklatásokról, mert tartottak az etnikai konfliktusok kiéleződésétől, a pártok azért nem beszéltek ezekről az ügyekről, mert tartottak attól, hogy a szélsőjobboldal választási sikerét segítenék elő vele, a fesztivál rendezői pedig azért, mert ők a fesztivál látogatottságát és sikerét tartották szem előtt. A szervezett molesztálás áldozatainak álláspontjára még nem derült fény.