Eurócsoport elnöke: „sajnálatos eredmény” született

-

Jeroen Dijsselboeem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke nem örült a nemek győzelmének a görög népszavazáson.


„A görögországi népszavazás eredménye nagyon sajnálatos Görögország jövője szempontjából” – mondta Jeroen Dijsselboem pénzügyminiszter. Az eredményt tudomásul veszik, de szerinte a görög gazdaság talpra állításához nehéz intézkedésekre és reformokra van szükség.

Most várják a görög hatóságok kezdeményezéseit. Az eurózóna állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójával egy időben az Eurócsoport is összeül, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. Az eurózóna tagállamai a két mentőcsomaggal Görögország legnagyobb hitelezői.

A görög népszavazáson az emberek 61 százaléka elutasította a nemzetközi reformcsomagot, amelyekért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt mentőprogramban akkor még számára elérhető összeghez. A januárban hivatalba lépett, a radikális baloldali Sziriza által vezetett görög kormány elsődleges követelése, hogy a hitelezők enyhítsenek Athén adósságterhein. Részletes cikkünket itt találja.