EUObserver: A baloldal is felelős a szélsőjobb előretöréséért

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az EUObserver számolt be arról a tendenciáról, mely szerint a baloldal gyengülése miatt erősödnek egyre több helyen a szélsőjobboldali pártok. És ez nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem Európa-szerte. Jól bizonyítja ezt például a francia Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Frontjának múlt hétvégi előretörése is.


A cikk szerint legutóbbi 2010-es választások adatai szerint a Jobbik a bázisának számító északkeleti régióban a szavazatok 24-27 százalékát képes volt megszerezni, ami jóval  több, mint a 17 százalékos országos átlag. Az akkori szavazók saját bevallásuk szerint (bár ez így utólag nem éppen a legmegbízhatóbb mérési mód) 37 százaléka fideszes, míg 21 százaléka baloldali szavazó volt korábban. Krékó Péter, a Political Capital elemző intézet igazgatója szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a baloldali pártok egyre jobban eltávolodtak ettől a rétegtől, és nem tudják már megszólítani a potenciális szavazókat. Nem tudnak reagálni a problémáikra, amiben viszont a Jobbik és az ahhoz hasonló szélsőjobboldali pártok nagyon jók. Ebben Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és korábbi pártelnök is egyetért. Megjegyzi, a 2010-es választásokra a Jobbik azokból a régiókból és társadalmi csoportokból volt képes szavazatokat nyerni, melyek hagyományosan baloldaliak. „Elvesztettük a kapcsolatot ezzel a csoporttal, és egy olyan nagy vákuumot hagytunk magunk mögött, amit a szélsőjobb tudott csak betölteni. A szavazók becsapva és elárvulva érezték magukat.” A Jobbik ráadásul jártasabban mozog a digitális világban, amit a baloldalnak szintén el kell még sajátítania, teszi hozzá. A szélsőjobboldali pártok általában baloldali kormányok alatt erősödnek meg, teszi hozzá Krékó, mert könnyebb úgy mobilizálni az embereket, hogy egy közös ideológiai ellenség ellen kell küzdeni. Ugyanez történt anno Lengyelországban és Bulgáriában is. „Semmi sem erősíti meg annyira a szélsőjobbot, mint egy sikertelen szocialista kormány” – mondja. Jól mutatja ezt, hogy 2006 előtt a Jobbik még sehol sem volt, majd jött egy sikertelen szocialista kormány 2006 és 2010 között, és máris a négy legnagyobb párt közé repítette a szélsőjobboldali pártot.


A szélsőjobb keleten is támogatókra lel

Nemrég beszámoltunk arról a különös tendenciáról, mely szerint az európai szélsőjobboldali pártok egyre inkább támogatójukra lelnek Putyin Oroszországában. A Foreign Affairs nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó amerikai lap cikke arra figyelmeztet, hogy e pártok felhasználásával az orosz elnök képes lehet az Európai Unió gyengítésére, valamint az EU terjeszkedésének megelőzésére. A cikk szerzője Mitchell A. Orenstein felidézi, hogy 2013 májusában a Moszkvai Állami Egyetem meghívására Vona Gábor Jobbik-elnök az orosz fővárosban tett látogatást. Pártja ezt jelentős áttörésként értelmezte, mivel szerintük az orosz vezetők partnernek tekintik a Jobbikot. Ezen túlmenően állandó szóbeszéd tárgya, hogy a párt orosz anyagi támogatást is kap. Ám a szerző szerint még veszélyesebb, hogy a szélsőjobbos párt példaértékűnek nevezi a krími népszavazást, amellyel saját revizionista politikáját látja igazoltnak.