EU-s nyomásra táncol vissza a kormány a multikat szívató törvénytől

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Mégse sarcolják meg annyira a legnagyobbakat az élelmiszer-felügyeleti díjjal, cserébe a kicsiknek is fizetniük kell.


Lázár János nyújtott be egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely változtat az élelmiszer-felügyeleti díjon, ami főként a nagy hipermarketeket sújtotta – vette észre a hvg.hu.


Elméletileg az év elejétől vezették be a sávos rendszert, az évi nettó árbevétel 300 milliárd forint feletti részére 6 százalékos díjat vetettek ki, ami a korábbi 0,1 százaléknak hatvanszorosa.

Az érintett cégek emiatt panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnál, amely felfüggesztette a díj kivetését. Ugyanis úgy tűnt, az intézkedés direkt a nagy külföldi hálózatokat érinti csak, a sok kisebb cégből álló hazai láncokat viszont nem érintette volna. Ez pedig felvetette az utóbbiaknak adott tiltott állami támogatás gyanúját.

A mostani törvényjavaslat indoklásában az szerepel, hogy „a vizsgálat lezárása érdekében indokolt az Európai Bizottság felvetései alapján” változtatni a szabályozáson.

Az új tervezet szerint visszaállna az egységesen 0,1 százalékos díj, de kiterjedne az eddig mentesített, évi nettó 500 millió forint alatti bevételt elérő cégekre, illetve az összes többi bevételének az első 500 millió forintjára is. Ezzel kívánják elérni, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működéséhez legyen pénz, de megszűnjenek az Európai Unió aggályai. A mikro- és kisvállalkozások továbbra is választhatják az átalányfizetést. Az eddigi felmentetteknek utólag már 2015-re is be kell fizetniük a díjat, ha az új törvény hatályba lép.


Talán döntetlenre jön ki ez a nap a hipereknek

Reggel ugyanis a Magyar Idők arról írt, hogy készül egy jogszabálytervezet, amely szerint a duplájára kell emelniük dolgozóik létszámát a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak. Erről bővebben itt írtunk.