EU-s zászlókkal tüntettek a lengyelek a demokráciáért

Fotó: MTI/EPA-PAP / Rafal Guz

-

Ismét tízezrek tiltakoztak szombaton Varsóban a tavaly hivatalba lépett lengyel kormány intézkedései ellen. A tiltakozó menet élén az ország két korábbi elnöke, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski vonult.


Tiltakozó menetet szervezett a KOD, a Demokráciavédelmi Bizottság elnevezésű civil tömörülés Varsóban. A tiltakozás célja az volt, hogy emlékeztesse Lengyelországot és a lengyeleket kötődésükre a demokráciához, melyet 1989-ben ezen a napon nyertek el az első, részben szabad választásokon.1989-ben ezen a napon tartották az első olyan választást a szocialista Lengyelországban, melyen az alsóház, a szejm képviselőinek egy részét, a visszaállított szenátus képviselőinek pedig egészét több párt jelöltjei közül, szabadon választották meg. A választáson elsöprő győzelmet aratott a Szolidaritás, és ezáltal a keleti blokk országai közül Lengyelország volt az első, ahol szabadon választott képviselők közhatalmat gyakorolhattak.


Mindannyian a szabadságért

– ez volt a mottója a szombati felvonulásnak, melynek során a tömeg többször azt skandálta: „Szabadság! Egyenlőség! Demokrácia!” Sokan nemcsak Lengyelország, hanem az Európai Unió zászlaját is lobogtatták.A KOD egyik alapítója, Krysztof Lozinski szerint Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt vezetője nem számított arra, hogy az emberek kiállnak a szabadság ügyéért. A korábbi polgármester emlékeztetett, hogy az 1989-es rendszerváltás nem volt mindenhol békés, Romániában kivégezték a diktátort, Nicolae Ceausescut.


Ez lett a eredménye annak, hogy nem volt hajlandó szóba állni a társadalommal. Nem akarjuk, hogy Lengyelországban is így végződjenek a dolgok”

– fogalmazott Lozinski.

Az első, részben szabad választás évfordulóját országszerte tömegek ünnepelték Lengyelországban. Az évforduló alkalmából több lengyel politikus – köztük volt államfők, külügyminiszterek és ellenzéki politikusok is – közös felhívást intéztek Európa népeihez, szolidaritásra, a jogállamiság és a demokrácia megvédésére szólítva fel.

„A ledöntött falak helyén újak emelkednek. Veszélyben az Európai Unió egysége és alapja, a szolidaritás.


Populista és szélsőséges politikusok próbálják kihasználni az emberek aggodalmait. Szélsőséges pártok félelemkeltéssel és üres ígéretekkel törnek a hatalomra”

– áll a közös nyilatkozatban, amely arra szólít fel minden európai polgárt, hogy ébredjen fel a letargiából, védje meg a közös értékeket és hazát, a közös Európát.

„Külön, felaprózva szoborpark leszünk, és nem a remény és gyarapodás kontinense” – szögezi le a levél, melyet Kwasniewski és Komorowski mellett Lech Walesa korábbi elnök, a Szolidaritás egykori vezetője, valamint Wlodzimierz Cimoszewicz, Andrej Olechowski és Radoslaw Sikorski egykori külügyminiszter is aláírt.Közben szintén szombaton Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a párt aktivistái előtt arról beszélt, hogy Lengyelországnak joga van ahhoz, hogy megváltozzon, s olyan országot építsen, amely jobban kedvez a lengyelek túlnyomó többségének.

Kaczysnki arról beszélt, hogy különbség van jogállam és demokratikus jogállam között, és a „dokumentumokban, főleg az uniósokban” az utóbbira nincs utalás.


A PiS tavaly év végén a rendszerváltás utáni Lengyelország történetében példátlan módon abszolút többséget szerzett a törvényhozásban, így egyedül kormányozhat. Az új parlament részben figyelmen kívül hagyta, hogy a korábbi törvényhozás új alkotmánybírákat választott, s ezért újakat nevezett ki, s a szintén a PiS soraiból megválasztott elnök csak az utóbbiakat nevezte ki. Az alkotmánybíróság szerint a korábbi és a PiS-többségű parlament is megsértette az alkotmányt, a kormány azonban megtagadta a bírák döntésének közzétételét. A taláros testületet érintő döntéseket az Európai Bizottság is kifogásolta.