EU-s pénzt buktak volna, úgyhogy kivágták a védett baglyok lakóhelyét

-

Hajdúnánáson kivágták a Rendelőintézet előtti fenyőfákat. Rajtuk védett fülesbaglyok éltek, így a kár több százezer forint is lehet – írja a Nánásmet.hu.


Magyarországon minden bagolyfajta fokozottan védett vagy védett, így a lakóhelyük megrongálása vagy elpusztítása védett állat elleni fellépésnek minősül. Ráadásul költési időszak is van, amely még jobban megbonyolítja a helyzetet.


A fakivágásra azért volt szükség, mert a Rendelőintézetre nemrég telepített napelemekre árnyékot vetettek a fák. A napelemeket részben EU-s forrásokból építették, a teljes összeg 53.876.931 forint volt, ehhez 45.795.391 forint uniós forrást nyert a város.

A beruházást Bicomix Kft. nyerte el, akik a szerződésben azt is vállalták, hogy a napelemeknek a névleges teljesítményük 80 százalékát kell biztosítaniuk 20 évben keresztül. A napelemekre azonban nagyjából délelőtt 11-ig árnyék vetül, gy képtelenség lett volna teljesíteniük a szerződésben ígérteket.


További fák következhetnek

Hajdúnánás és Debrecen között egy úgynevezett Tram-train rendszert vezetnének be, ehhez azonban ki kell vágni a nánási Bocskai út fasorát is, hogy elférjenek a villamosok. A Tram-train egyelőre csak terv, de a nanasmet.hu szerint nincs is rá igazán szükség.