EU-s pénzből kampányoltak a Brexit mellett – fizethetik vissza

Fotó: BELGA MAG / THIERRY ROGE

-

Több mint félmillió eurót fizettet vissza az Európai Parlament az euroszkeptikus frakcióval a pártfinanszírozási szabályok megsértése miatt. Nigel Farage-ék a 2015-ös brit választások és a Brexitről szóló 2016-os referendum előtt szabálytalanul közvélemény-kutatásokra költötték az európai adófizetők pénzét.


Az Európai Parlament bürója (az elnök és az alelnökök, illetve a frakcióvezetők) hétfői döntésének értelmében több mint 500 ezer eurót kell visszafizetnie az euroszkeptikus pártokból álló Szövetség a Közvetlen Demokráciáért Európában (ADDE) frakciónak a pártfinanszírozásra vonatkozó szabályok kirívó megsértése miatt – jelentette a Bruxinfo.
Az EP által felkért külső könyvvizsgálók szerint a Nigel Farage vezette UKIP és egy belga tagpárt súlyosan vétettek a pártfinanszírozási szabályok ellen, amelyek többek között megtiltják nemzeti politikai pártok, választási kampányok, jelöltek és referendum előtti kampányok finanszírozását az EU által a pártoknak és alapítványoknak folyósított pénzekből.
A parlamenti büró kilencrendbeli jogsértésben marasztalta el az euroszkeptikus frakciót. Ezek nagy része a legnépesebb delegáció, a brit függetlenségpárti UKIP tevékenységéhez köthető, amely az EU által folyósított apanázsból a 2015-ös parlamenti választások és a 2016-os kilépésről rendezett referendum előtti kampányban közvélemény-kutatásokra költött a pénzből.
A szabályok értelmében a vissza nem térítendő költségvetési támogatások 85 százalékát a pártok a működésükkel és a tevékenységükkel összefüggő kiadásokra – személyi és adminisztratív költségekre, ülésekre és konferenciákra, tanulmányokra és az európai választásokkal összefüggő kampányokra – költhetik.
A pártok az adott évre szóló apanázsuk 80 százalékát az év elején kapják kézhez. Az ADDE most lemondhat a 2015 évi támogatás utolsó 20 százalékos részéről, és vissza kell fizetnie a 80 százalékos előleg arányos részét is. Ez együttesen 420 ezer eurót tesz ki, a többit a frakció más, ugyancsak a szabályokkal visszaélő, belga és holland tagpártjainak kell visszafizetni.