EU-s pénzből harcolnak a zika ellen

Fotó: BRAZIL PHOTO PRESS / William Volcov

-

Még nincs ellenszere a zikaláznak, 14 milliárd forintból most főleg ezt keresik.


A zikavírus elleni küzdelmet szolgáló kutatások támogatására 45 millió eurós (mintegy 14 milliárd forint) hozzájárulást hagyott jóvá az Európai Bizottság pénteken.

Az uniós végrehajtó testület tájékoztatása szerint a zikavírus leküzdése mellett más szúnyogok terjesztette, egyre jelentősebben terjedő fertőzések megfékezése érdekében végzett kutatásokat is támogatnak.

A vírusokra vonatkozó hatásosabb kockázatelemzés mellett a diagnosztika és az oltóanyagok fejlesztésére jut majd az uniós pénzből.

A brüsszeli bizottság a közleményében részletezte, hogy a finanszírozás legnagyobb részén, 30 millió eurón három, átfogó projekteken dolgozó kutatóintézet osztozik: a svéd Umea Egyetem 11 millió, az olasz Penta Alapítvány 7 millió, a francia Inserm Intézet 12 millió eurós támogatásban részesül. Ötmillió eurót a Zikavax nemzetközi intézet kap a fertőzés hatékony és biztonságos vakcinája elleni kutatások finanszírozására. A maradék 10 millió euróval a párizsi Pasteur Intézetet támogatják, amely az uniós segítséggel a rovarok és szúnyogok terjesztette fertőző betegségek kutatási kapacitásait növeli meg.

A zikavírus Afrikából származik, az amerikai kontinensen a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták, de már több európai országban is azonosították emberi szervezetben a vírust.

Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a zikaláznak, amely ötből négy esetben nem okoz tüneteket, és észrevétlen marad. Ha egy terhes nő kapja el a vírust, az súlyos rendellenességet, leggyakrabban kisfejűséget okozhat a magzatnál.