EU-csúcs: hajókkal és pénzzel oldanák meg a migrációs válságot

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Németország és Franciaország két-két, az Egyesült Királyság pedig három hajót, köztük az HMS Bulwarkot, valamint további eszközöket, például helikoptereket is felajánlott a földközi-tengeri migrációs válság kezelésére a csütörtökön Brüsszelben tartott rendkívüli uniós csúcstalálkozón.


Angela Merkel német kancellár az állam-, illetve kormányfők tanácskozását követően elmondta, hogy hazája egy fregattal és egy járőrhajóval járul hozzá a műveletekhez. Megerősítette azt is, hogy egyelőre az uniós tengerihatár-őrizeti missziók költségvetésének megháromszorozásában állapodtak meg, de ha ez sem elég, tovább fogják növelni a műveletek büdzséjét. „A mai csúcstalálkozó elsősorban a szolidaritásra és a felelősségre összpontosított" - hangsúlyozta.


A vezetők arról is döntöttek, hogy felkérik az unió külügyi főképviselőjét, vázolja fel annak lehetőségeit, hogy az EU-tagországok katonai eszközöket vethessenek be az embercsempészek hajóinak elpusztítására. Merkel arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása vagy egy líbiai egységkormány felkérése alapján lehetséges, de hozzátette, hogy egyelőre egyik sem létezik. Francois Hollande francia államfő a csúcstalálkozót követően közölte: hazája más országokkal együtt határozati javaslatot terjeszt majd elő az ENSZ BT-ben, hogy a testület felhatalmazást adhasson az akcióra.

A német kancellár arról is beszélt, hogy a menekültek egyenlőtlenül oszlanak el a tagállamok között, öt országban nyújtják be a menedékkérelmek kétharmadát. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy szerinte nem alkalmazzák minden tagállamban megfelelően az uniós menedékjog előírásait, nem mindenkit regisztrálnak ujjlenyomattal, holott kellene. Merkel azt is elmondta, hogy szó volt a menekültek tagországok közötti elosztásáról is, és, hogy ez csak önkéntes alapon lehetséges, ennek céljából pedig kísérleti program, pilot projekt indul.
Francois Hollande tudatta: Párizs 5-700 szíriai menekültet fogad be ennek keretében.

A német kormányfő arra is kitért, hogy a migráció kiváltó okait is kezelni kell, ehhez pedig szoros együttműködésre van szükség az unión kívüli kiindulási és tranzitországokkal. A szövetségi kancellár közölte: Málta vállalta, hogy vendégül látja az uniós tagállamok és afrikai országok vezetőinek csúcstalálkozóját.

David Cameron brit miniszterelnök már a csúcstalálkozó előtt bejelentette hazája felajánlását, ugyanakkor nyíltan közölte, hogy ennek az a feltétele, hogy Földközi-tengeren kimentett vagy elfogott embereket a legközelebbi országba vigyék, és ne kaphassanak automatikusan lehetőséget arra, hogy az Egyesült Királyságban folyamodjanak menedékjogért.

Az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex Triton akciójában jelenleg 21 tagállam vesz részt, eddig hét hajót, négy repülőgépet, egy helikoptert és valamivel több mint 60 szakembert bocsátottak rendelkezésre.


Az uniós diplomáciát az hozta mozgásba, hogy a múlt hét végén több mint 700-an haltak meg, amikor az Észak-Afrikából az európai partok felé tartó hajójuk felborult a tengeren. A tagállami vezetők a csúcstalálkozón egy perc csenddel emlékeztek az áldozatokra.