EU: büntetésben marad Oroszország

Fotó: MTI/EPA / Jurij Kocsetkov

-

A Krím félszigettel továbbra sem lehet üzletelni.


A Krím félsziget megszállása, elcsatolása és bekebelezése miatti szankciókat egy évvel meghosszabbította az Európai Unió. Az Oroszország elleni - a kereskedelmet és a befektetéseket korlátozó - intézkedések 2017. június 23-ig maradnak érvényben. A két évvel ezelőtt hozott szankciók elsősorban a Krím félszigetről származó áruk exportjára és importjára, valamint a területen eszközölt befektetésekre vonatkoznak. Tiltják az uniós bejegyzésű turisztikai cégek tevékenységét a félszigeten, a közlekedési, a távközlési és az energetikai szektorhoz kapcsolódó áruk kereskedelmét, az olaj-, gáz- és ásványianyag-források feltárását és kitermelését is.

Diplomáciai források szerint az unió fontolgatja a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerepért kirótt gazdasági szankciók féléves meghosszabbítását is. Erről jövő héten dönthetnek a tagállamok külügyminiszterei. Egyesek úgy vélik, Moszkva nem tartja be a konfliktus tartós rendezését célzó minszki egyezményekben foglaltakat.

A krími szankciók meghosszabbítása nem volt váratlan, bár egyesek úgy vélték, hogy enyhülés körvonalazódik az EU és Moszkva viszonyában. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke például a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum megnyitóján azt mondta: nem helyrehozhatatlanul romlott meg az EU és Oroszország viszonya. Ám azt is kijelentette, hogy a szankciók feloldásának egyetlen módja a minszki megállapodások végrehajtása.