Az EU azt követeli, hogy Oroszország hagyja abba a civilek bombázását

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Uniós csúcsvezetők találkoznak Brüsszelben – nincs egyhangú álláspont az Egyesült Királyság elengedésében, viszont együttesen elítélik az orosz akciókat Szíriában.


Az Európai Uniónak egyetlen opciót sem szabad elvetnie, nyitva kell hagynia a szankciók lehetőségét is Oroszország ellen a szíriai beavatkozás miatt mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A tanács elnöke szerint fontolóra kell venni a büntetőintézkedéseket, amennyiben folytatódnak a bűncselekmények a szíriai Aleppóban. Tusk emellett az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) azt mondta, hogy ez lehet az EU utolsó ilyen megállapodása, ha nem sikerül meggyőzni arról az embereket, hogy az érdekeiket képviselik.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Brexitről azt mondta, hogy a kilépés szándékának bejelentése nem egyenlő a kiválási eljárás beindításával – szerinte a szándék bejelentése még nem tény. Az Egyesült Királyság az Európai Unió elhagyása ellenére teljes hozzáférést kíván annak belső piacához, de ez csak az európai alapjogok teljes elfogadása mellett lehetséges – mondta Schulz.

Theresa May brit kormányfő szerint határozott és egységes uniós fellépésre van szükség az orosz hadsereg által Szíriában elkövetett atrocitások miatt.


Létfontosságú továbbra is azon dolgozni, hogy nyomást gyakoroljunk Oroszországra annak érdekében, hogy beszüntesse szörnyű és undorító atrocitásait Szíriában

mondta a miniszterelnök.

May azt is mondta, hogy bár országa a kilépés mellett döntött, a kiválási tárgyalások lezárulásig teljes jogú tagja marad az Európai Uniónak, és azt követően is biztos és erős partnere kíván lenni az EU-nak. Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy teljesen embertelen, ami Aleppóban történik, mielőbb tartós tűzszünetre van szükség a polgárháborúba süllyedt országban.

Merkel azt is mondta, hogy a tanácskozáson mindössze röviden fogják érinteni a Brexit kérdését.


Arra várunk, hogy az Egyesült Királyság hivatalosan is bejelentse kilépési szándékát. A brit miniszterelnök azt mondta, hogy erre március végéig fog sor kerülni, ma tehát nem kell ezzel részletekbe menően foglalkoznunk

– mondta Merkel.

Christian Kern osztrák kancellár ellentmondott Tusknak. Szerinte „világosan ki kell mondanunk, hogy megsértik az emberi jogokat Szíriában, a szankciók elfogadása azonban nem valószínű”.

A nyugati hatalmak háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.