EU: az ukrán elnökválasztás eredményét tiszteletben kell tartani

Fotó: MTI/EPA / IGOR KOVALENKO / MTI/EPA / IGOR KOVALENKO

-

Az EBESZ ellenőrzi a választás tisztaságát, az EU szerint emiatt mindenkinek el kell fogadnia annak eredményét. Az oroszok számára ez nem automatikus.


Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) ellenőrei győződnek meg arról, hogy a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás megfelel-e a nemzetközi előírásoknak, és az ő értékelésüket mindenki köteles tiszteletben tartani – áll az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton pénteki közleményében. Ashton nyilatkozatában világossá teszi, hogy az EU a lehető legerőteljesebben támogatja a tiszta, átlátható és szabad választások megtartását Ukrajnában. Az unió azt akarja, hogy az ukrán nép békésen és demokratikusan dönthessen az ország jövőjéről. A főképviselő szerint ez jelentős lépés lesz a válság enyhítése, a biztonság és a politikai stabilitás helyreállítása szempontjából. „Elszomorító, hogy a választások előtt, csütörtökön tizenhatan haltak meg a helyzet további destabilizációjára irányuló kísérletek következtében” – írta Ashton. „Az ukránokat nem szabad akadályozni szavazati joguk gyakorlásában” – fogalmaz közleményében az Európai Unió külügyi főképviselője. A héten az ukrán parlament által elfogadott megbékélési és egyetértési megállapodást az EU annak jelének tekinti, hogy minden ukrán arra vágyik, hogy közösen sikerüljön megtalálni a megoldást.


Oroszország: az eredménytől függ, hogy elismerik-e a választást

Oroszország attól függően ismeri el az ukrán elnökválasztást, hogy az hogyan és milyen eredménnyel zárul – mondta Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon pénteken. A befolyásos politikus hozzátette, hogy nem a választás a legfontosabb, sem az, hogy kit választanak meg elnöknek, hanem, hogy mi lesz később, milyen lesz az ukrán alkotmányos reform. „A logika azt diktálná, hogy minden ember, aki a szavazóurnákhoz járul, tudná, mi várja a jövőben. Nem azt, hogy ki fogja irányítani (az országot), hanem azt, hogy mi lesz az országgal, a nyelvvel, a decentralizációval” – tette hozzá Ivanov. Az orosz államfői hivatal vezetője kiemelte, hogy sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem tud megállapodni Ukrajna sorsáról, ezt maguknak az ukránoknak kell eldönteniük. „Oroszország azt akarja, hogy béke legyen Ukrajnában, ezért kész lesz a párbeszédre a vasárnapi ukrán elnökválasztás után létrejövő új hatalmi szervezetekkel” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén. Az orosz államfő kezdetben kerülte a választ arra, hogy Moszkva el fogja-e ismerni a vasárnapra kitűzött szavazás eredményét, majd úgy fogalmazott, hogy kész együttműködni „az új struktúrákkal”, amelyek május 25-e után átveszik Ukrajna vezetését. Putyin ezt megelőzően azt mondta, hogy Ukrajnában polgárháború kezdődött, káosz van, és szerinte az ukrajnai elnökválasztás körülményei nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. Az ideiglenes ukrán kormányról korábban az orosz elnök többször azt mondta, nem tekinti legitimnek a jelenlegi vezetést, Ukrajna igazi vezetője a megbuktatott Viktor Janukovics exelnök.