Ettől lett még kínosabb a Kiss-ügy

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

A csütörtökön lemondott Kiss László 55 év után nyilvánosságra került nemierőszak-ügye önmagában is éppen elég megrázó, de a főszereplők gondoskodtak róla, hogy az első hírek óta eltelt időszak még kellemetlenebb legyen. Nézzük, hogy mivel.


Fent van a Wikipedián is

Ha „a Wikipediára bárki rámegy, benne van, amit nem tegnap írtak, hanem sok évvel ezelőtt, tehát ez [Kiss nemierőszak-ügye] ismert volt” – mondta Gyárfás Tamás s szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában. Nos, az úszószövetség elnöke nem mondott igazat, ugyanis az immár exkapitány 1961-es ügyéről szóló részt csak kedden délután írták hozzá a Kiss Lászlóról szóló szócikkhez.

A laptörténet könnyen visszanézhető, és abból egyértelműen kiderül, hogy az ügy kirobbanása után sok dolga volt az oldal kezelőjének: összesen 19 alkalommal módosították a bejegyzést.


Beletették a munkát


A talányos testület

Kiss László úszókapitány mellett szerdán egyhangúlag kiállt a szövetség vezetése. Egy ideig szinte mindenki azt gondolta, hogy Kissnek az elnökség szavazott bizalmat, ám csütörtökön kiderült, hogy az elnökségi tag Cseh László nem is volt ott az ülésen – mert nem az elnökséget hívták össze, így ő nem is kapott meghívót a találkozóra.

A szövetség közleménye „a sportág vezetőit” említi, illetve az edzőbizottság ülését, de ez utóbbi szerepe nem is kérdéses. Csurka Gergely, a szövetség sajtósa elismerte, hogy tévesen jelent meg az első közlemény, valóban nem az elnökség szavazott, hanem a „vezetőség”, arról viszont nem beszélt, hogy kik a vezetőség tagjai, és miben különbözik a vezetőség jogköre az elnökségétől.A szövetség Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a vezetőség egy jogkörökkel nem rendelkező testület, állítja az Index. A lapnak az egyik elnökségi tag, a bizalmi szavazáson jelen nem lévő Fodor Szabolcs azt mondta, a vezetőség „egy olyan testület, amely egyre gyakrabban hoz döntéseket az elnökség helyett”.


Megbűnhődött valami nőügyért

Gyárfás Tamás nem állt a helyzet magaslatán a Kiss-ügy kezelésében. Az első hírek megjelenése után az elnök még kertelés nélkül elismerte, hogy a kapitány 55 évvel korábban súlyos bűncselekményt követett el, amiért megkapta a büntetését.

„Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott (...), különböző kormányok ismerték fel egyedi értékű teljesítményét” – írta az ügyet kirobbantó Privátkopónak küldött levelében.


Kiss László és Gyárfás Tamás


Miután a VS-nek az ügy során nyilatkozó uszodai források egyöntetűen azt mondták, hogy a sportágban mozgók között senki számára nem volt újdonság Kiss előélete, nehezen tudjuk elképzelni, hogy pont a szövetség elnöke ne lenne tisztában az 1961-ben történtekkel. Ezért aztán elég kínos volt, ahogy szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azzal próbálta elkenni a történteket, hogy tudott róla, hogy Kissnek „volt valami nőügye”, de a részleteket, mint mondta, ő is csak kedden ismerte meg.

A műsorban már megkezdődött Kiss felmentése és az áldozathibáztatás is. Gyárfás elmondása szerint Kiss határozottan állította nekik (mármint a vezetőségnek), hogy nem követte el az erőszakot. Az úszóelnök azt is elmondta, hogy ő Kiss Lászlótól úgy tudja, hogy Zsuzsanna egy tekintélyes ember lánya volt, „könnyen kapható”, és csak ő állította be úgy, hogy megerőszakolták. Gyárfás azonban erről nem akart többet mondani, szerinte ezt Kissnek kell megtennie.


Ellentámadásba lendül

Kiss László kedden a Népszabadságnak nyilatkozva még azt mondta, „megbűnhődtem az akkori bűnöm” .

„Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem is fogok túllépni rajtuk” – nyilatkozta kedden a lap megkeresésére, amihez a cikkben hozzáteszik, hogy „nem felejtették el a történteket, az 1961-es bűne úszóberkeken belül mindig is ismert volt, és olykor vissza is köszönt”.


Kiss László


Szerdán Gyárfás az ATV-ben viszont már arról beszélt, hogy Kiss tanúkat gyűjt, a csütörtöki lemondása után kiadott nyilatkozatában pedig az edző már tagadta a terhére róttakat. „Az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtettem a szükséges lépéseket, a cselekményt nem követtem el, és keresem a perújítás lehetőségét" – jelentette ki határozottan csütörtökön Kiss László.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!