Etnikai tisztogatással vádolta meg az oroszokat a török kormányfő

Fotó: KOMSOMOLSKAYA PRAVDA / ALEXANDER KOTS

-

A türkmén és a szunnita arab lakosságot bombázzák a dzsihádisták helyett.


„Etnikai tisztogatást" próbál meg végrehajtani Oroszország az északnyugat-szíriai Latakia tartományban - nyilatkozta Ahmet Davutoglu török kormányfő. A politikus szerint az oroszok ki akarják űzni Latakiából a szíriai rezsimmel rossz viszonyban lévő türkmén és szunnita lakosokat, hogy a Bassár el-Aszad vezette kormány, valamint a latakiai és tartúszi orosz katonai bázisok védettek legyenek. Davutoglu szerint az orosz légicsapások kilencven százaléka a szíriai mérsékelt ellenzék ellen irányul, azaz valójában az Iszlám Államnak segítenek az orosz katonák.


A török miniszterelnök szerint szíriai menekültek millióinak újabb áradatára van kilátás, amennyiben Oroszország folytatja légicsapásait a közel-keleti országban. "Ha mindez folytatódik, Aleppótól Latakiáig három millióan fogják elhagyni a régiót. Ha folytatódnak ezek a légicsapások, nem tudom önöknek megmondani, hány millióan jöhetnek még Törökországba" - mondta.

Davutoglu szerdai nyilatkozata tovább súlyosbíthatja a Moszkva és Ankara közötti feszültséget, amely akkor alakult ki, mikor a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót. A török kormányfő azonban arról is beszélt szerdán, hogy hazája kész együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy a jövőben ne történjenek a november 24-ihez hasonló incidensek.


Az orosz külügyminiszter szerdán ismételten az Iszlám Állam támogatásával vádolta meg Törökországot. Szergej Lavrov az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint példaként említette, hogy a török kormány tudtával Törökországban látják el a szíriai harcokban megsebesült Iszlám Állam tagokat.