Etikai kódex, milliárdok, díjak - gyűlt az MMA

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter / MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

Szabályzatról és pénzekről is döntött a Magyar Művészeti Akadémia pénteken. Az AB döntésével szemben szerintük nem alkotmányellenesek és közölték, a jövőben sem lesznek azok. A Magyar Hírlap-tulajdonos Széles Gábort és főtitkárukat, a korábban HÖOK-ot irányító Kucsera Tamás Gergelyt is díjazták.


Az Alkotmánybíróság (AB) nemrég mondta ki, hogy az MMA szervezete és összetétele nem felel meg az alkotmányos értékeknek, ezért változtatni kell a Fekete György által vezetett testületről szóló törvényen és az MMA saját szabályain is. Az AB meg is semmisíthette volna a jogszabályt, de nem tette, mert az is sértette volna a jogbiztonságot. Vagyis egyelőre nem történik semmi, a pénteki gyűlésről szóló beszámolók alapján sem. Az MMA ugyanis közleményében azt írta, hogy


„Az MMA közgyűlése tudomásul véve az Alkotmánybíróság MMA-val kapcsolatos, - 2014. május 27-én hozott - határozatát, megállapította, hogy sem törvénymódosítás kezdeményezésére, sem a köztestületi Alapszabály módosítására nincs szükség, s kinyilvánítja, hogy ahogyan a múltban, úgy a jövőben is az alkotmányos keretek között folytatja tevékenységét.”

Meg nem felelő személyek

„Az etikai kódex rendelkezéseinek elsődleges célja, hogy irányt mutasson a mindennapi tevékenység során, ugyanakkor lehetőséget biztosít a közös erkölcsi elvárásoknak meg nem felelő személyekkel szembeni fellépésre.”

Az erkölcsi kódexuk például ilyesmire vonatkozik.

A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a köztestületi díjakat minden évben a tavaszi közgyűlésen, a Nemzet Művésze díjat pedig minden évben november 5-én adják át.


Mi mindent foglal magába az MMA 2014. évi költségvetése?

 • az akadémiai tagok életjáradékát
 • az elnök
 • a két alelnök
 • az elnökségi tagok
 • tagozatvezetők
 • felügyelő testületi tagok tiszteletdíját
Továbbá
 • az özvegyi, illetve árvasági hozzátartozói ellátásokat
 • a művészsegélyt
 • a köztestületi, szakmai programokat
 • a központi köztestületi programokra tervezett előirányzatokat
 • az MMA külügyi és határon túli tevékenységét szolgáló forrásokat
És még
 • életjáradéki emelés
 • a Nemzet Művésze díj (70 művész)
 • a tagozati programokon túl a határon túli és nemzetközi programok támogatása

Mennyi az annyi?

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondása szerint az akadémia titkársága kiadása - a személyi juttatásokkal, dologi kiadásokkal, beruházásokra fordítható kerettel együtt - összesen 1,7 milliárd forint. A köztestületi feladatok támogatása címszó alatt összesen csaknem 2,2 milliárd forint szerepel - ebből az összegből finanszírozzák például az MMA rendes és levelező tagjainak életjáradékét és fizetik a díjakkal járó összegeket.


A 2013-ban alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet 2014 utolsó harmadában kezdi meg működését és több mint 109 millió forintos támogatást kap. Konkrét célokra 678 milliót különítettek el, ebből például a Vigadó Galéria kiállításaira 13 millió forintot, a pályázati alapokra pedig 160 millió forintot költenek idén. Csupa újdonság A költségvetésben új tétel a Vigadó működtetése, ősszel pedig elindulnak az építkezések a kutatóintézetben is (Hild-villánál). Az életjáradékok összege több mint 30 százalékkal emelkedett egy kormányrendelet alapján. És milyen díjakat adtak át? Nagydíjat (Erdélyi Zsuzsanna), Életműdíjat (Nemeskürty István) és három másikat most először: Művészeti Írói Díjat Szakolczay Lajos József, az MMA Aranyérmét a - milliárdos, energiacellás, a Magyar Hírlap és Echo TV tulajdonos - Széles Gábor, Kováts Flórián-emlékérmet pedig a főtitkár, Kucsera Tamás Gergely kapta. Kucsera a HÖOK-ot irányította az ezredfordulón, Orbán Viktor tanácsadója, a Fidelitas oktatáspolitikai kabinetjének vezetője is volt.