Ételt és szállást adtam egy menekültnek, most elvisz a rendőr?

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Sokan puszta emberbarátságból segítenek az illegális határátlépőknek, de előfordul, hogy valaki pénzt akar keresni azzal, hogy szolgáltatásokat nyújt nekik – akár reális árakon, akár horror összegekért. Utánajártunk, mi szabálytalan, és mi nem.


Mit gondol, felvehet stoppoló menekülteket? És kérhet ezért pénzt? Adhat nekik szállást vagy ételt?


Az utóbbi időben többször lehetett hallani, hogy ilyen esetek miatt eljárás indult az érintettek ellen, például azért, mert telekocsijukkal külföldre utaztattak menedékkérőket. Sokan pedig önzetlenségből segítenének a menekülteken, de nem tudják, mit tehetnek meg, és mit nem.

Végigvettünk néhány lehetőséget, megnéztük, mire jó, ha vigyázunk, bár ebben még a téma szakértői sem mindig értenek egyet.


Szállítás

A lapunknak nyilatkozó szakemberek között megoszlik a vélemény, hogy szállíthatunk-e menedékkérőt, és ha igen, akkor milyen feltételek teljesülése mellett.

A Magyar Helsinki Bizottság civil segítőknek készített kisokosa inkább azt tanácsolja, tartózkodjunk attól, hogy migránsokat szállítunk az autónkkal, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy ha megállít a rendőr, akkor előállít, és büntetőeljárást indít embercsempészet miatt. Még akkor is, ha csak a menekülttáborig akartuk elvinni az adott személyt – ugyanis ezt megtehetnénk–, inkább jobb elkerülni egy ilyen hosszan tartó eljárást.

Az embercsempészet gyanúja biztosan megáll, ha a menedékkérőt átvisszük a határon, de akkor is bajba kerülhetünk, ha például Szenttgotthárdnál vagy – ha a debreceni táborba kellene mennie – Budapesten állít minket félre a rendőr.

Tehát, ha mindenképpen szállítani akarunk menedékkérőt, akkor csak a befogadótábor irányába vigyük, ellenkező esetben a rendőr könnyen meggyanúsíthat miket azzal, hogy embercsempészetben veszünk részt, még akkor is, ha a bíróságon végül ezt nem tudják ránk bizonyítani – mondta lapunknak Somogyvári Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója.Szerinte a menekülttábor felé vezető útért akár pénzt is kérhetünk, de nem akármekkora összeget, ugyanis a csalás bűncselekményét követjük el akkor, ha tévedésbe ejtjük utasunkat – például a célállomást illetően (Hódmezővásárhelyen azt mondjuk neki, hogy ez már Debrecen) –, és jó erkölcsbe ütközik, ha tízszeresét, százszorosát kérjük annak, amennyibe az az út kerülne. Somogyvári Zoltán szerint így akár telekocsi-, akár taxisofőrök vagyunk, lehet utasunk menedékkérő.

Egy lapunknak nyilatkozó, neve mellőzését kérő ügyvéd viszont azt mondta, abban a pillanatban, hogy a szállítással kapcsolatban vagyoni haszonszerzés történik (tehát pénzt kérünk érte), megvalósul a bűncselekmény.


parkoló autó, gyerek

Ha a magyar taxist külföldön állítják meg a hatóságok a migránsokkal, akkor eljárás indul ugyan ellene, de a külföldi hatóságok nem értesítik a magyar felet, a taxisnak pedig természetesen az az érdeke, hogy ne szóljon erről itthon. Így a taxisszövetség is csak a sajtóból értesült ilyen esetekről.

Miután több taxissal szemben is eljárást indított a rendőrség, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) állásfoglalást kért, majd kapott is az Országos Rendőr-főkapitányságtól – tudtuk meg az OTSZ elnökétől, Metál Zoltántól. Levelében a rendőrség arról tájékoztatta a szövetséget, hogy ne fuvarozzanak olyanokat, akiknek nincs tartózkodási engedélyük, vízumuk vagy útlevelük, mert az embercsempészet.

Magyarország egyik legnagyobb telekocsirendszerét működtető oldalának, az Oszkarnak a felhasználói is többször kerültek bajba már amiatt, hogy külföldre utaztattak menekülteket. Az oldal ezért arra kéri a felhasználóit, hogy mielőtt beszállnának az utasaik a kocsiba, kérjék el a dokumentumaikat, nehogy később nehézségük származzon ebből. Prácser Attila, az oldal sajtósa lapunknak azt mondta, ebben az évben két ilyen esetről tud, de amikor még nem volt ez a téma ennyire a középpontban, többször is előfordult.

A felhasználóiknak abban tudnak segíteni, hogy – ha a hatóságok kérik, akkor – ki tudnak állítani olyan igazolást, hogy valóban telekocsirendszeren belül indultak útnak, és a sofőr jóhiszeműen járt el akkor, amikor felvette a rendezetlen papírokkal rendelkező utasát. A sofőröket ilyenkor általában elengedik, és változó mértékű pénzbüntetést kapnak.

A Helsinki jogi előadója is azt tanácsolja, mielőtt valakit a kocsinkba engedünk, előtte kérjük el a papírjait, és győződjünk meg arról, hogy van érvényes útlevele, vagy ha az nincs, akkor olyan dokumentuma, amelyen azt tüntette fel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, hogy melyik befogadóállomásra kell mennie. Az utasnak ekkor nem kötelessége odaadni a papírjait, de jobb, ha akkor nem is visszük el.


Étel

Ennivalót menedékkérőnek vagy akár olyan embernek, akinek semmilyen papírja sincs, adhatunk. Mint ügyvéd nyilatkozónk mondta, „pusztán az embertársi segítségnyújtás nem minősül bűncselekménynek”. Ha viszont ételosztást szeretnénk rendezni, akkor már engedélyt is kell hozzá kérnünk. Erről a Magyar Helsinki Bizottság kisokosa ad bővebb tájékoztatást.Szállás

A Népszabadság hétfői számában jelent meg egy olyan tudósítás, amely arról szólt, hogy menekülteknek adnak szállást civilek. Ezt abban az esetben tehetjük meg, ha nem vagyoni haszonszerzés a célunk, magyarul nem kérünk érte a költségeknél több pénzt. Így még olyanokon is segíthetünk, akiknek semmilyen papírjuk sincsen, és menedékjogot sem kértek, vagy már a menekülttáborba kellett volna érkezniük.

Noha ügyvéd forrásunk szerint – ahogy a szállításnál is – itt is az a határ, hogy vagyoni haszon származik-e nekünk belőle, Somogyvári Zoltán szerint mégis van két olyan eset, amikor kérhetünk pénzt a szállásért.


migránsok; Szeged

Bejelentési kötelezettség

Ha olyan emberekről szerzünk tudomást, akik az országban jogellenesen tartózkodnak, és semmilyen papírjuk sincs, akkor nem kell egyből a rendőrséget hívnunk, ugyanis csak a hivatalos személyeknek van feljelentési kötelezettségük.

Egyrészt, ha bejelentjük azt a bevándorlási hivatalnál, és ha a hivatal engedélyezi a menedékkérőnek, hogy ott tartózkodjon. Ehhez két papír szükséges. Az egyik a lakás tulajdonosától egy befogadó nyilatkozat, a másik pedig a lakás tulajdoni lapja, amely bizonyítja, hogy az a lakás létezik, és az a tulajdonosa, aki felajánlotta.

Másrészt elfogadhatunk pénzt egy másik speciális esetben is. A menedékkérőnek általában két napja van arra, hogy eljusson a számra kijelölt befogadóállomásra. Ha ezalatt az este alatt van pénze valahol megszállni, akkor ezt a lehetőséget is igénybe veheti.

Több nyugat-európai országban azonban nemcsak azt büntetik, ha valaki pénzt kér egy menedékkérőtől, hanem azt is, ha például bébiszitterkedést vagy takarítást kér cserébe.